Helyi közélet

2011.08.23. 14:57

Távhődíj: hatósági árra várva...

Miskolc, Tiszaújváros, Kazincbarcika - Hatósági áras távhő: a szolgáltatók az ármegállapításra várnak.

Miskolc, Tiszaújváros, Kazincbarcika - Hatósági áras távhő: a szolgáltatók az ármegállapításra várnak.Április 15-én lépett hatályba az energetikai törvény, amely – többek között – a távhő hatósági árassá tételéről is rendelkezik. Ez azt jelenti, hogy a távhő árát miniszteri rendelettel kell megállapítani. A rendelethez azonban a Magyar Energia Hivatal terjeszt be javaslatot hó végéig a szaktárcának. Javaslatukat az önkormányzatok segítik az árváltoztatással kapcsolatos állásfoglalásukkal, amit már – a testületek jóváhagyása után – megküldtek a hivatalnak. Most pedig várnak, várhatóan ugyanis október 1-ig döntenek az illetékesek, hogy mennyibe kerülhet a távhő. De milyen állásfoglalást küldtek megyénk nagyobb távhőszolgáltatói, illetve mire számítanak?

A MIHŐ Kft. olyan ártámogatási javaslat kidolgozását javasolta, hogy a 2011. március 31-én alkalmazott díjtételekhez képest a távhőszolgáltatás díjtételei ne változzanak – tudtuk meg Nyíri Lászlótól, a MIHŐ Kft. ügyvezető igazgatójától. Elfogadhatja-e ezt a szaktárca? Az ügyvezető elmondta: az elfogadás valószínűségéről nincs információja.

Azt is megkérdeztük, hogy magasabb lehet-e a hatósági távhő-díj, mint a korábbi? Ez a Magyar Energia Hivatal javaslatától függ, attól, amelyet az energiaügyekért felelős miniszter felé küld meg augusztus 31-ig – tudtuk meg.

Fűtési startra

„Nálunk december 1-én volt 32 százalékos áremelés” – kezdte Marozsák Péter, a Tiszaszolg 2004 Kft. ügyvezető igazgatója. A testület ezt a már megemelt összeget hagyta jóvá abban a javaslatban, amelyet az energia hivatal felé küldtünk – tette hozzá. Arról, hogy ezt elfogadja-e a minisztérium, az ügyvezetőnek sem volt információja, várhatóan a fűtési szezon kezdetére meg lesznek a díjtételek – mondta.

Kazincbarcikán a Timpanon Kft. szolgáltatja a hőt a fogyasztók felé, ezért dr. Kovács Lászlót, a cég stratégiai igazgatóját kérdeztük. Ő elmondta: az energia hivatal felé az önkormányzatnak kellett állásfoglalást küldeni, de ebben konkrét árat nem írtak, hiszen a hőtermelő – ugyancsak a hivatal felé megküldött – adatait nem ismerhetik. Ezek hiányában a távhődíjat sem tudják konkretizálni, hiszen a költségek 75-80 százalékát a hőtermelés díja teszi ki – magyarázta. Abban bízunk – hangsúlyozta az igazgató –, hogy olyan díjat állapítanak meg, mely minden érintett félnek, a szolgáltatónak, fogyasztónak, hőtermelőnek megfelelő lesz. Hogy ez magasabb lesz-e, mint a korábbi volt, az igazgató nem tudta megmondani.

ÉM-NSZR


Miskolc - Hatósági áras lesz a távhő, az MSZP szerint ennek megállapításához szociális térkép is kellene.


Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában