Helyi közélet

2011.08.10. 16:58

Küzdenek a nyelvvizsgával

Miskolc - Ha nincs nyelvvizsga, nincs diploma. Diploma nélkül pedig a munkahelykeresés is nehezebb.

Miskolc - Ha nincs nyelvvizsga, nincs diploma. Diploma nélkül pedig a munkahelykeresés is nehezebb. Cáfolja azokat az interneten megjelent adatokat a Miskolci Egyetem, melyek a nyelvvizsga hiánya miatt diploma nélkül maradt hallgatók magas arányát hivatott bemutatni. Fekete Sándor, az egyetem tanulmányi szakreferense lapunknak jelezte, valóban vannak problémák a nyelvvizsgával, de közel sem olyan súlyos a helyzet, mint azt a neten megjelent cikk írója állítja. Hangsúlyozta: azokon a szakokon, ahová magas pontszámmal lehet bejutni, eleve nincs nagy probléma a nyelvvizsga terén, mivel az ide jelentkezők már nyelvvizsgával érkeznek az egyetemre.  A műszaki karokon azonban valóban magas a nyelvvizsgával nem rendelkezők száma. Sokan az utolsó egyetemi évben döbbennek rá, hogy a diplomához nyelvvizsga is kell. Akkor jönnek azok a megoldások, hogy a hallgatók valamilyen könnyen megtanulható nyelvből, például eszperantóból vagy lováriból szereznek vizsgát. Csak az a kérdés, hogy ennek mennyi a haszna, hiszen a munkaadók általában az angol nyelvet vagy valamilyen más európai nyelvet kérnek a leendő munkavállalótól, mutatott rá Fekete Sándor. Hozzátette: a közgazdászok is küzdenek a nyelvvizsgával, de náluk magasabb a követelmény a többi karhoz képest, hiszen két nyelvvizsgát is le kell tenniük a diplomáig.

Nyelvóra az egyetemen

Az egyetemek egyébként biztosítanak ingyenes nyelvtanulási lehetőséget hallgatóik számára. Vannak nyelvvizsgára felkészítő kurzusok is, később pedig a szakmai nyelvet lehet elsajátítani, tudtuk meg a szakreferenstől. Fekete Sándor szerint a nyelvvizsgát a középiskolában kellene megszerezni, akkor az egyetemen már a szakmai nyelvvel lehetne foglalkozni. A tapasztalat viszont az, hogy sokan a középiskolából nagyon gyenge nyelvtudással érkeznek az egyetemre. A szakreferens megjegyezte: a jelenlegi törvények szerint az egyetemi záróvizsga után bármikor bemutathatják a hallgatók a nyelvvizsgapapírt, azonban a felsőoktatási törvény átalakulás előtt áll.

Nem adta fel

Bónis Tímea azon fiatalok egyike, aki a nyelvtudás hiánya miatt nem kapta meg a diplomáját. 2008-ban végzett jogászként, és azóta már a szakvizsgája is meglenne. De nincs meg, mert diploma nélkül szakmájában nem tud elhelyezkedni. Tímea szerint az egyetemi nyelvoktatást kellene hatékonyabban megszervezni, mert amikor ő a felsőoktatásba került, már közel volt a nyelvvizsga szintjéhez, az egyetemen viszont csak kezdő kurzust tartottak. Később pedig nem volt ideje ezzel foglalkozni, mivel tanév közben tanult, nyáron pedig dolgozott. Nem adta föl persze, októberben újra megpróbálja.

ÉM-HE


Erősítenék a nyelvtanulást

A tervek szerint hetedik évfolyamtól bevezetnék a második idegen nyelv tanítását, és emelnék a nyelvórák számát az általános iskolákban. Minden középiskolában kötelező lenne két, a szakiskolákban egy idegen nyelv oktatása. A felsőoktatásba való bekerüléshez legalább egy középfokú nyelvvizsgával kellene rendelkezni, és az egyetemeken is kötelező lenne idegen nyelvet oktatni hat féléven keresztül.



A Miskolci Egyetemen nyelvvizsga miatt diplomát nem kapó hallgatók aránya százalékban

Kar 2010-ben 2009-ben 

Állam- és Jogtudományi Kar 16 20

Bartók Béla Zeneművészeti Intézet 23 42

Bölcsészettudományi Kar 23 31

Comenius Tanítóképző Főiskolai Kar 46 35

Egészségügyi Kar 35 11

Gazdaságtudományi Kar 37 37

Gépészmérnöki és Informatikai Kar 24 19

Műszaki Anyagtudományi Kar 47 35

Műszaki Földtudományi Kar 30 29

Össze kar átlagosan 28 28

Forrás: Miskolci Egyetem

Idézet: Az egyetemi nyelvoktatást hatékonyabban kellene megszervezni.

Bónis Tímea


  • Légből kapott nyelvvizsgaadatok
  • Nyelvvizsga nélkül nem lesz egyetem
  • Nyelvvizsga lesz a belépő?
  • Hírlevél feliratkozás
    Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

    Rovatunkból ajánljuk

    További hírek a témában