Helyi közélet

2011.07.28. 16:48

Ahol drága a víz vagy a szolgáltatás, ott besegít az állam

Miskolc, Ózd, Borsodnádasd - Döntött a vidékfejlesztési miniszter az idei évre szóló lakossági ivóvíz- és csatornaszolgáltatás állami támogatásának szétosztásáról.

Miskolc, Ózd, Borsodnádasd - Döntött a vidékfejlesztési miniszter az idei évre szóló lakossági ivóvíz- és csatornaszolgáltatás állami támogatásának szétosztásáról. A mintegy 4,4 milliárd forintnyi keretből összesen 626 település kap támogatást, amelynek köszönhetően az érintett településeken csökkennek az ott élők terhei. Az intézkedés közel 1,2 millió embert érint.

Kevesebbet fizetünk

A szakminisztériumban érdeklődve megtudtuk, Borsod-Abaúj-Zemplén megyében 188 település jut támogatáshoz, melynek összege több mint 1,7 milliárd forint. Miskolc kapta a megyében a legnagyobb összeget, 257 millió forintot. Vojtilla Lászlótól, a MIVÍZ Kft. ügyvezető igazgatójától megtudtuk, az állami támogatásnak köszönhetően (melyre minden évben számítanak), a miskolci fogyasztók köbméterenként 40-45 forinttal fizetnek kevesebbet az ivóvízért. Az állami támogatás csaknem fele az úgynevezett átadási díjra megy el, magyarázta a részleteket az igazgató. A MIVÍZ-nek ugyanis az Észak-magyarországi Regionális Vízművektől (ÉRV) is kell vizet vásárolnia. Az ÉRV napi 25 köbmétert biztosít a megyeszékhely számára a vízellátás zavartalansága érdekében, de ennek általában csak az egyötödét vásárolja meg a város. Az ivóvizet azonban nem lehet sokáig a csövekben tárolni, folyamatosan áramoltatni kell. Ez pedig pénzbe kerül.

Váltottak

Az Ózdi Vízmű Kft. költségeit 22,5 millió forinttal egészíti az állam. Bíró Ferenc ügyvezető igazgatótól megtudtuk, a támogatás közel felét ők is az ivóvíz vásárlására fordítják, a város szintén az ÉRV-től vásárol. Az összeg másik feléből a szolgáltatás költségeit egészítik ki, mivel nekik többe kerül a rendszer működtetése, mint amennyit a fogyasztók fizetnek érte. Az állami támogatásnak köszönhetően Ózdon az ivóvízért köbméterenként 37 forinttal kell kevesebbet fizetni.

Borsodnádasd vízszolgáltatót váltott az idén, tudtuk meg Burkovics Róbert jegyzőtől.  Az önkormányzat saját vízszolgáltatóját az ÉRV váltotta föl, és a vizet is a regionális vízművektől vásárolja a város. A kitermelés és a vásárlás költsége azonban több, mint amennyit a fogyasztók fizetnek érte, ezért a különbséget az állami támogatásból finanszírozzák. Így az ivóvízért köbméterenként 162,5 forinttal, a csatorna-szolgáltatásért 80 forinttal kell kevesebbet fizetni a lakosságnak.

Ahol magasabb az átlagnál

A támogatásra azok a települések pályázhattak, ahol az önkormányzati, az állami és egyéb szolgáltatók által végzett lakossági közműves ivóvízellátás, szennyvízelvezetés és -tisztítás költségei az országos átlagnál magasabbak.

Az egyes régiók ivóvíz és csatornadíjai között komoly eltérés is lehet. Az árakat ugyanis nagyban meghatározza az adott terület földrajzi helyzete és a népsűrűség. Emellett fontos az is, hogy az érintett településen milyenek a víznyerési lehetőségek, mennyire egyszerűen lehet például karsztvízhez jutni, de szerepet játszik az is, hogy a szolgáltató milyen technológiával dolgozik.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában