Helyi közélet

2011.06.26. 16:27

Vaddisznó a bográcsban

<p>Kács - Vadhúsból, erdei gyümölcsökből és gombából készültek az étkek Kácson.</p>

 

Négyszer verte el a jégeső szombaton Kácson a Vadételfőző Versenyt, de a benevezett csapatok szerencsére kitartóak voltak, így kora délutánra már ínycsiklandó illatok csalogatták a település sportpályájára a vendégeket. Volt, aki tárcsán sütötte a vaddisznófalatokat, mások a bográcsukban bíztak, és ízletes levesekkel, különleges pörköltekkel lepték meg a zsűrit. A hangulatra sem volt panasz, hisz a főzős programot borverseny előzte meg, a színpadon pedig egymást váltották a zenés-táncos produkciók.

Újjáélesztették

Ostorházi István kácsi polgármester büszkén tekint körbe a sportpályán. Mint meséli, ez a már a 12. Vadételfőző Verseny, de az önkormányzat csak 5. éve a főszervezője. Ők élesztették ugyanis újjá az eredetileg vadásztársaságok rendezvényét. Megtudjuk, 41 csapat nevezett összesen az ország minden részéről, sőt Erdélyből is. A versenyzők elsősorban a vadászható állatokat használták fel alapanyagként, így szarvasból, őzből, vaddisznóból és fácánból készült a legtöbb étel, amit jól kiegészítenek az erdei gyümölcsök és gombák.

Mesterművek

Csetneki László, a zsűri elnöke már javában kóstolgatja a benevezett étel-különlegességeket. Maximálisan elégedett, úgy fogalmaz, szinte mesterművek készültek ezen a viharos délelőttön. Mint megtudjuk, az ő szavának hihetünk, hiszen ő a Magyar Nemzeti Gasztronómiai Szövetség Észak-bükki Régiójának elnöke, valamint a Szabadtűzi Lovagrend főkancellárja. Mutatja a remekeket, némelyik étel valóban úgy néz ki, mintha profi versenyen profi szakácsok főzték volna. A feladat leves, főétel és desszert készítése volt, természetesen vadételekből, erdei gyümölcsökből és szabad tűzön. A zsűri elnöke elragadtatással beszél a babos raguval töltött sült bárányról, a tejfölös, tárkonyos fácánlevesről és az erdei szamócából készült habról.

A vattáról érkezett Szilacskó nevű csapat vaddisznópörköltet főz krumplival. Mint kiderül, most próbálkoznak először vadétellel, de a siker garantált, mert Iván István csapatkapitány a titkos összetevőket senkinek sem árulja el, még nekünk sem. Csak annyit tudunk meg, hogy vörösbor feltétlenül kell bele.

- ÉM -


Kács - Négyszer is zivatar támadt szombat délelőtt Kácsra és környékére

Kács - Vaddisznó-, őz-, szarvas- és fácánhús volt terítéken szombaton Kácson, itt rendezték ugyanis a 12. Vadételfőző Versenyt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában