Helyi közélet

2011.06.23. 16:05

Narancssárga riasztást adtak ki Észak-Magyarországra a heves zivatarok miatt

<p>Budapest (MTI) - Narancssárga riasztást adott ki az észak-magyarországi régióra csütörtök délután az Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ) a heves zivatarok miatt, amelyeket nagy méretű jég és viharos szél is kísérhet - mondta a szervezet munkatársa az MTI-nek.</p>

Az OMSZ Észak-magyarországi Regionális Központja arról tájékoztatta az MTI-t, hogy csütörtök délután, illetve este heves záporokra, zivatarokra lehet számítani Borsod-Abaúj-Zemplén megye területén.

Fehér Tamás, az OMSZ munkatársa elmondta, hogy a rövid idő alatt lehulló csapadékmennyiség a 20-30 millimétert is meghaladhatja. Ezen felül viszont helyenként jégeső is lehet, akár 2 centiméternél is nagyobb jégdarabokkal, továbbá viharos, óránkénti 90-100 kilométeresnél is erősebb széllökések várhatók.

A következő órákban a zivatarok nagy eséllyel az észak-alföldi régió keleti részére terjednek át, Szabolcs-Szatmár-Bereg és Hajdú-Bihar megye területére, de Jász-Nagykun-Szolnok megyében is kialakulhatnak hevesebb zivatarok.

Fehér Tamás kifejtette: késő délután, este megérkezik a hidegfront, emiatt akkor az ország nyugati és délnyugati felében várható csapadék. A csütörtök éjfélig szóló figyelmeztető előrejelzés szerint később a nyugat-dunántúli és a dél-dunántúli területekre is kiadhatják a narancssárga riasztást a heves zivatarok miatt. Éjszaka az Alföldön, elsősorban annak déli részén lehet számítani heves zivatarokra és viharos, óránkénti 100 kilométeres széllökésekre.

A meteorológus arra is kitért: péntekre a szolgálat az ország keleti területeire adott ki figyelmeztetést. Ekkor Borsod-Abaúj-Zemplén, Hajdú-Bihar, Szabolcs-Szatmár-Bereg és Békés megye keleti felében fordulhatnak elő helyenként zivatarok, de valószínűleg ezekhez már nem társulnak olyan erős kísérőjelenségek, mint a csütörtökön.

- MTI -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában