Helyi közélet

2011.06.10. 20:59

Miskolci Grafikai Triennálé: Felepénzből, gazdagon

<p>Miskolc - Jubileumi rendezvény a grafikai triennálé: ötven éve volt az első, és az idei már a 25.</p>

Még rendezték a kiállításokat ottjártunkkor, de már az utolsó simítások voltak ezek, hiszen szombaton délelőtt 11 órakor nyílik a GrafíTri -XXV. Miskolci Grafikai Triennálé a Miskolci Galériában. Két szempontból is jubileumi lesz az idei, egyrészt mert ötven éve (1961-ben) rendezték meg az elsőt, másrészt, mert az idei a huszonötödik.

(2008-ig kétévente volt a grafika fővárosa Miskolc, abban az évben döntöttek úgy, hogy biennálé helyett háromévente, triennálét rendeznek. Kákóczky András, a miskolci önkormányzat kulturális osztályának vezetője megjegyezte – a tisztviselő korábban a Miskolci Galéria igazgatóhelyettese volt – nem gazdasági okokból döntöttek a három év mellett, hanem azért, hogy frekventáltabban lehessen bemutatni, milyen a mai grafikai élet.)

Öt részben

„Nagy dolog az is, hogy egyáltalán meg tudtuk rendezni” – kerültek szóba a gazdasági szempontok a triennálé kezdete apropóján rendezett sajtótájékoztatón. Bán András, a Miskolci Galéria igazgatója indított e szavakkal, megjegyezvén, egyre nehezebb összeszedni a kulturális rendezvényekhez szükséges pénzt, az idén fele annyi költségvetésből kellett gazdálkodniuk, mint három éve. Még akkor is így van ez, ha a város mögöttük áll, és ha a Nemzeti Kulturális Alap is hozzájárult a rendezvény finanszírozásához.

– Kevesebb pénzből, de közel ugyanazon színvonalon tudtuk megszervezni az ideit – hallhattuk. Elmondta még, tizenegy díjat tudnak átadni, köztük a város díját is, ami a triennálé nagydíja.

Bán András hangsúlyozta, igen nagyszabású rendezvény lesz az idei, öt részből áll össze.

Díjazás, most

Az első a hagyományos, beadásos kiállítás, ahová a megmérettetni vágyó művészek műveit várták négy kategóriában. A szakmai zsűri elé 277 jelentkező 655 munkája került, ebből 187 munkát láthat majd a közönség a kiállításon 126 kiállító művésztől. Bán Andrástól megtudtuk, a díjzsűri már döntött, hogy kik érdemelték ki az idei díjakat (az említett 11-et), a szombati megnyitón hozzák nyilvánosságra.

A második kiállítás a Mimetikus szerkezetek címet kapta. Az igazgató úgy fogalmazott, a hagyományos (beadásos) kiállítás alapján csak jelzésszerűen ismerhetjük meg a képzőművészet aktuális történéseit, ezt viszont kevésnek érzi. Ezért döntöttek amellett, hogy rendeznek egy meghívásos tárlatot is – huszonnégy művészt hívtak meg – itt a sokszorosítás, sokszorozás, multiplikálás XXI. századbeli újrafogalmazásának lehetőségeibe pillanthat be a néző.

És még három...

A harmadik kiállítást a három évvel ezelőtti nagydíjas, Rácmolnár Sándor jegyzi. Bán András jelezte, külön örül, hogy a művész nem a korábbi műveit hozza a kiállításra, hanem egy új, nagyszabású vízióval készült. (Az említett kiállítások a Rákóczi-házban tekinthetők meg.)

A negyedik tárlat az eddigi huszonöt grafikai biennálé nagydíjasait mutatja be, az ötödik pedig a rendezvény immár hagyományos kísérőkiállítása, amely Petneki Áron művelődéstörténész gyűjteményéből válogató grafikatörténeti sorozat. Az előbbit a Petró-házban, az utóbbit a Feledy-házban láthatják az érdeklődők.

ÉM-HM


  • A kiállítás szombaton délelőtt 11 órakor nyílik
  • Bátor Tamás, az operafesztivál igazgatója nyitja meg (Utalván arra, mennyire fontos a miskolci nagy rendezvények összefogása.)
  • Itt hozzák nyilvánosságra a grafikai triennálé nyerteseinek névsorát.

  • Az öt kiállítás

  • XXV. Miskolci Grafikai Triennálé (a pályaművekből)- Rákóczi-ház
  • Mimetikus szerkezetek (a meghívott művészek művei)- Rákóczi-ház
  • Rácmolnár Sándor kamarakiállítása (a 2008-as triennálé nagydíjasának tárlata)- Rákóczi-ház
  • A Miskolci Grafikai Biennálé Nagydíjasai (1961-2008)- Petró-ház
  • Képpé tenni- A grafika funkcióváltozásai (Feledy-ház)
  • Petneki Áron művelődéstörténész immár hatodik alkalommal válogat , egyfajta grafikatörténeti sorozat ez. A mostani kiállításban nem az alkotás időrendje a lényeg, a tárlat stílusok, iskolák alapján szerveződik.

    Ezek is érdekelhetik

    Hírlevél feliratkozás
    Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

    Rovatunkból ajánljuk

    További hírek a témában