Helyi közélet

2011.06.19. 15:42

Honosításért jöttek Hargitából

<p>Miskolc, Alsózsolca - A Hargita Megyei Tanács szervezésében, a Tanács tavaly elfogadott Szórványmagyarság Programja keretében, 51 fő érkezett az erdélyi Beszterce-Naszód megyében élő szórványmagyarságból a megyébe.</p>

Az erdélyi delegációt Zsíros Sándorné polgármester meghívására Alsózsolca város látta vendégül. A megye szakmai segítséget nyújt az erdélyi magyaroknak az egyszerűsített honosítási eljárás és a magyar állampolgárság igénylésében. A magyar Országgyűlés 2010. május 26-án módosította a magyar állampolgárságról szóló 1993. évi LV. törvényt, bevezetve az egyszerűsített honosítási eljárást. A megye székelyföldi partnermegyéje, Hargita megye. Borboly Csaba, a Hargita Megyei Tanács elnöke Dr. Mengyi Rolandhoz, a megyei közgyűlés elnökéhez fordult, szakmai segítséget kérve. Februárban ugyanis, a csíkszeredai Magyar Főkonzulátuson, leterheltség miatt, már csak szeptember végére lehet időpontot kérni.

Rendkívüli nyitvatartás

Dr. Kovács Jánosnak, a megyei Önkormányzat főjegyzőjének vezetésével nemrég Csíkszeredába utazott egy delegáció, hogy felmérjék a konkrét segítségnyújtási lehetőségeket. Demeter Ervin, megyei kormánymegbízott arról intézkedett, hogy szombaton, a miskolci Kormányablakok csak az erdélyi magyarok számára álljanak rendelkezésre. A kormánymegbízott elmondta a Romániából érkező kérelmekkel jól haladnak, Szlovákiában nehezebb a helyzet, Ukrajnában pedig egyelőre nem engedik a kettős állampolgárságot. Az ügyintézés főbb állomásai a szükséges okiratok összegyűjtése, – többen névváltoztatási kérelemmel is élnek –, a Nemzetbisztonsági felülvizsgálat és a Köztársasági Elnök aláírása. Azok, akik most adják be állampolgársági kérvényüket, 2011. augusztus 20-án, Abaújszántón, együttesen tehetnek állampolgársági esküt.

ÉM-PGY

 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában