Helyi közélet

2010.11.07. 14:35

A trükközők járnak rosszabbul

<p>Miskolc - Általános csökkenés tapasztalható a kötelező gépjármű felelősség-biztosítások díjaiban.</p>

Bár korábban számos alkalommal azt lehetett olvasni, hogy a kötelező biztosítások kapcsán a társaságok nem bonyolódnak költséges díjversenybe, ugyanis megszűnik a kampányidőszak, s az gépármű-tulajdonosok saját biztosítási évfordulójukon válthatnak biztosítót, most mégis azt tapasztaljuk, hogy igenis van kampány, és talán élesebb, mint eddig. Ennek egyik oka, hogy alapjaiban rengette meg a világgazdasági válság a gépkocsigyártást, forgalmazást, és az autótulajdonosok tetemes része – mivel nem vásárolt új járművet – év közben nem kényszerültek új szerződés megkötésére sem, emiatt a biztosítási évfordulók tömegesen még mindig a november elsejét követő időszakra esnek, másik ok a megváltozott számítási szabályokban keresendő, melyek szerint a társaságok áttérnek az eddigi lökettérfogat-alapú díjszámításról a teljesítményalapú díjszámításra.

Kedvezményt kedvezmény überel

Kampány és az ebből adódó díjverseny tehát van, ami a kötelezők átlagdíjainak csökkenését eredményezi. Mivel mára már számos internetes díjkalkulátort üzemel, közvetlen összehasonlításunk is lehet a díjak alakulásáról, s hogy melyik biztosítótársaság milyen szempontokat tart fontosnak – ez utóbbira egyértelműen következtethetünk a felkínált kedvezményekből. Van, amelyik társaság az autótulajdonos gyerekeinek számát tekinti méltányolandónak, míg mások attól teszik függővé a kedvezményt, hogy más biztosítási termékeikkel rendelkezik-e az autós, de kedvezmény jár a nyugdíjasoknak, mozgássérülteknek, a közszféra dolgozóinak. A legtöbb társaság saját alkalmazottainak is nyújt pluszkedvezményt, de ha valaki tagja az iparkamarának vagy éppen polgárőr, illetve ha megadja az e-mail címét vagy telefonszámát, már jogot formálhat 10-15 százaléknyi kedvezményre. A társaságok szemében a legértékesebb az az ügyfél, aki rendelkezik casco-val – ők az éves díjuk egyharmadát is visszakaphatják, illetve több társaság együttkötési kedvezményt kínál azoknak, akik náluk kötik a kötelezőt és a casco-t is. A díjak ennek okán komoly szórást mutatnak, társaságonként akár több tízezer forint is lehet az eltérés.

Lőttek a trükknek

Bár a kötelezők átlagdíja csökken, 50-70 ezer autósnak biztosan kedvezőtlenebb lesz a jövő évi díja. Ők azok a – főként fővárosban lakó – autósok, akik a kedvezőbb tarifa reményében vidéken élő családtagjaikat adták meg a járműveik tulajdonosának, miközben ők maguk voltak az üzembentartók. Mivel az idén már csak az üzembentartó köthet kötelezőt, az új szerződés már csak az ő nevükre szólhat – eleve magasabb díjkategóriában, ráadásul csupán A0-ás bónuszfokozattal indítva – tájékoztatta portálunkat Lantos Lóránt, az egyik internetes alkusz vezetője.

A városban élő fiatalabb autósok mindig jóval magasabb kárkockázatot jelentettek a biztosítók számára, mind az idősebb vidékiek, ezért főleg a fővárosban élő autótulajdonosok közül éltek sokan azzal a lehetőséggel, hogy az autót idősebb családtagjukra íratva jóval kedvezőbb kötelező és casco-biztosítást szereztek járművükre, eközben a belvárosokban lakók üzembentartóként a kedvező parkolási lehetőségekkel is élni tudtak. A trükközők az olcsóbb kötelező reményében továbbra is megtehetik, hogy a vidéki rokonukat teszik meg üzembentartónak is – ám ebben az esetben ugrott az olcsó parkolás, hangsúlyozta Lantos Lóránt.

ÉM-SZP

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában