Helyi közélet

2010.10.13. 09:23

Újra TISPOL akció Borsod-Abaúj-Zemplén Megyében is

<p>Miskolc - A TISPOL Műveleti Csoport 2010. éves terve alapján az „European Operation Truck" nemzetközi fokozott közlekedésbiztonsági ellenőrzés végrehajtását rendelte el október 12-től, 14-ig, mely elsősorban a tehergépjárművek átfogó ellenőrzésére terjed ki.</p>

Borsod-Abaúj-Zemplén megyében az akcióra elsősorban a lakott területen belüli útvonalakon, a ki- és bevezető útszakaszokon, a gyorsforgalmi, valamint autópálya szakaszokon kerül sor.

A fokozott ellenőrzés a közúti forgalomban részt vevő magyar és külföldi tehergépjárművekre egyaránt kiterjed, elsősorban a napi valamint heti pihenőidők betartására, a tehergépjárművek műszaki állapotának ellenőrzésére.  

A végrehajtásban a  Forgalomellenőrző Alosztály, az Autópálya Alosztály, a Miskolci, Kazincbarcikai, Encsi, Sátoraljaújhelyi, Sárospataki, Tiszaújvárosi, Szerencsi, Mezőkövesdi, Ózdi, Edelényi Rendőrkapitányság vesz részt. A rendőrség hivatásos állományán kívül segítséget nyújtanak a területi Polgárőr Egyesületek, a Nemzeti Közlekedési Hatóság B-A-Z Megyei Kirendeltségének munkatársai, a Vám- és Pénzügyőrség beosztottai is.

Információs háttér

A tehergépkocsik közlekedésének átlagot meghaladó biztonsági kockázata van, hiszen a legnagyobbnak számító járművekkel szemben a közúti közlekedés más résztvevői lényegesen védtelenebbek.

A tehergépjárművek közúti közlekedésének számos sajátossága van. Ezek sorából kiemelhető, hogy a tehergépkocsi vezetők hivatásszerűen űzik „kenyérkereső” mesterségüket, általában jelentős vezetési gyakorlattal és tapasztalattal rendelkeznek, s tisztában vannak azzal, hogy szabályszegésük következtében megélhetésük kerülhet veszélybe.

A közúti áruszállítás területén az elmúlt években már történtek hatékony közösségi és nemzeti beavatkozások annak érdekében, hogy a fenti elvárások teljesüljenek, s vitathatatlan, hogy ezeknek az intézkedéseknek már kézzel fogható eredményei is vannak. Ugyanakkor a közúti áruszállítás továbbra is a legnépszerűbb szállítási mód maradt, s biztosra vehető, hogy ebben hosszabb távon sem lesz változás.

Az átlagos szállítási távolság megnőtt, ugyanakkor csökkent az üresen megtett út aránya, így kevesebb árút szállítottak nagyobb távolságra.

A KSH hivatalos adatai szerint hazánkban a 2009. december 31-én összesen 3.6 millió forgalomba helyezett gépjárművet regisztráltak. A személygépkocsik száma ekkor 3 millió db volt. Az év folyamán több járművet vontak ki a forgalomból, mint amennyit üzembe helyeztek. A gépjárművek száma ezt megelőzően 11 éve csökkent utoljára.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában