Helyi közélet

2010.10.21. 19:50

Jegyzet: Irányváltás

<p><em>Nálunk nincs sztrájk és nincsenek utcai harcok sem (mint Franciaországban) a nyugdíjreform miatt, nálunk felfüggesztés van.</em>&#160;<b>Hegyi Erika jegyzete</b></p>

Azaz, a kormány úgy próbálja meg betömni az állami nyugdíjalapon tátongó lyukat, hogy felfüggeszti (átmenetileg) a magán-nyugdíjpénztári tagdíjak átutalását. Nem tudom, elég lesz-e az így átcsoportosított idei 60 milliárd forint és a jövőre tervezett 360 milliárd, de az biztos, a magán-nyugdíjpénztári tagok nem fogadták kitörő örömmel a kormány ötletét.

És rögtön számos kérdés is felmerült bennük: számon tartja-e valaki ezután is a befizetéseiket? Kapnak-e utána hozamot, úgy, mint eddig? Miként számítanak bele az öröklésbe a mostani befizetések? Csak néhány kérdés a sok közül.

Az persze tudható, hogy az átirányított pénzek nem nyereséget termelnek majd a befizetőknek, hanem a mostani nyugdíjasok megélhetését hivatottak szolgálni. És az is sejthető, hogy ha egyszer az állami nyugdíjalap rátette a kezét a több száz milliárdra, nehezen engedi majd ki onnan, ismerve nyugdíjrendszerünk gyengéit. A miniszterelnök válaszából is erre lehet következtetni: „azoknak garantálják a felfüggesztés miatt kieső pénzt, akik visszalépnek az állami rendszerbe.”

Valamit valamiért...

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában