Helyi közélet

2010.10.15. 07:20

Belebuktak a baksisgyűjtésbe a borsodi rendőrök

<p>Sátoraljaújhely, Miskolc - A külföldi kamionoson könnyű fogást találni, és vita helyett inkább fizet.</p>

A közelmúltban hét sátoraljaújhelyi  rendőrjárőrt vett őrizetbe a nyomozó ügyészség, mert főleg külföldi kamionosokat bírságoltak zsebre, majd a „bevételt” összedobták, és elosztották egymás között. A baksisból azok is kaptak, akik az adott napon éppen nem voltak szolgálatban. A bíróság mind a hét rendőrt előzetes letartóztatásba helyezte, majd egyikük néhány nap múlta kétmillió forint óvadék ellenében szabadlábra kerülhetett. Nem sokkal ezután újabb hét, a Sátoraljaújhelyi Rendőrkapitányság állományába tartozó rendőr csuklójára került bilincs; ugyanazzal gyanúsítják őket, mint előbb lefogott kollégáikat, hivatali vesztegetéssel. Időközben egy újabb rendőr szabadult, ő hárommilliós óvadék fejében került szabadlábra, majd egy tizenötödik újhelyi rendőr ellen is elegendő bizonyíték gyűlt össze, hogy előzetes letartóztatásba kerülhessen. Bár többségük tagadja a terhére rótt bűncselekmények elkövetését, a rendőrség valamennyiük munkaviszonyát közös megegyezéssel szüntette meg. Ha ártatlanságuk bebizonyosodik, újra felszerelhetnek. Nem nagy titok, a két szabadlábon védekező ex-rendőr őszinte, feltáró vallomást tett, és hajlandónak mutatkozott együttműködni a nyomozó ügyészséggel.

Miskolcon is "megszédültek"

A közelmúltban két miskolci járőr is rajtavesztett a „kamionos-fejésbe”. Ők a Miskolc belvárosát tehermentesíteni hivatott, a 26-os és a hármas főutakat a Bosch felől összekötő elhagyatott út mentén állítottak meg egy szlovák és egy lengyel kamiont, majd addig keresgéltek, míg valami hibát nem találtak, aztán felajánlották: el lehetne azt intézni másképpen is... A kamionosok 20-20 eurót fizettek, majd a járőrök elengedték őket.

Balszerencséjükre azonban az árufuvarozókat utóellenőrzés céljából újra megállították. Ilyenkor arra kíváncsiak az „utóellenőrök” – a Rendvédelmi Szervek Védelmi Szolgálatának, a rendőrségi belső ellenőrzésnek tagjai –, hogy mi történt az intézkedés során? A két kamionos őszintén elmondta: mivel mást nemigen tehettek, most fizettek le két rendőrt négy darab öteuróssal. A belsősök átvizsgálták a rendőrök holmiját, és megtalálták a pénzt – a kamionos által elmondott címletekben – egyikük mappájában, amire a járőrautó kesztyűtartóban bukkantak rá az ellenőrök. A két rendőr tagadja a bűncselekmény elkövetését – már ők is előzetes letartóztatásban vannak.

ÉM-SZP


Kapcsolódó cikkek:


 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában