Helyi közélet

2010.10.09. 18:24

Apró katonák várnak apró vonatokra Miskolcon

<p>Miskolc - A lillafüredi kisvasút közvetlen a nyíregyházi mellett robog. Egy kicsitt arrébb II. világháborús páncélvonatok zakatolnak a síneken. Az igazi látványosság azonban a 42 méter hosszú vasúti szakasz, ahol viadukt, alagút, szántóföldek, erdők, szarvasok színesítik a terepet.</p>

Egészen pontosan a terepasztalt, hiszen mindezt a vasútmodell-kiállításon láthatja a közönség a miskolci Ifjúsági és Szabadidőházban. A kiállítás pénteken nyílt, de ma estig még várják a vendégeket.

A programot – immár második alkalommal – a Miskolci Vasútmodellező Egyesület szervezte. Vezetője Tucsa Viktor kalauzolt minket a miniatűr járművek között. Az egyik teremben a már említett 42 méteres terepasztallal indul a kiállítás. A hosszú szakaszon szántóföldek, pályaudvarok váltakoznak, a legaprólékosabban kidolgozva. Amikor azt gondoljuk, ennél élethűbb már nem lehet a terepasztal, rá kell jönnünk, tévedtünk. Hiszen arrébb egy II. világháborús páncélvonat kicsinyített mása fut a síneken, míg körülötte apró katonák sorakoznak. Ki mit csinál, van aki például kártyázik. És, hogy egészen élethű legyen, a modellező a kártya apró lapjait is megfestette.

Ha a gyerekek megunnák az állandóan zakatoló apró vonatok látványát, akkor a játszóházban saját maguk is építhetnek játékvasutat. Vagy megnézhetik azt a Playmobil kiállítást, amely egy igazi miniatűr várost mutat be, ahol gombnyomásra beindul az élet.

Bikki Attila, az egyik szervező egyik büszkeségéről mesélt, ez a lillafüredi kisvasút mása. Ezen ő építette a szerelvényeket, ő ennek a mestere. A modellezőszenvedély pedig onnan jött, hogy kedvenc mozdonyának miniatűr változatát nem tudta megvásárolni, gondolt egyet, elkészítette. Persze, ez nem kis idő, hiszen egy szerelvény, akár másfél évig is készülhet.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában