Helyi közélet

2010.09.20. 17:19

Szüret helyett szőlőt mentenek Tokaj-Hegyalján

<p>Tokaj - Szüret helyett szőlőmentés kezdődött Tokaj-Hegyalján a napokban, amikor sokan hozzákezdtek az eső miatt javarészt elrohadt sárgamuskotály, valamint a korai fajták leszedéséhez. A szőlőárak magasabbak lesznek a tavalyinál, de az alacsony mennyiség miatt idén is veszteséges lesz a szőlőtermelés az ország leghíresebb borvidékén.</p>

Marcinkó Ferenc a Tokaji Borvidék Hegyközségi Tanácsának elnöke a Független Hírügynökségnek elmondta: a legnagyobb felvásárló, az állami tulajdonú Tokaj Kereskedőház Zrt. csak pénteken kezdi meg a felvásárlást, de sokan már az elmúlt napokban hozzákezdtek a korai fajták - köztük a sárgamuskotály - leszedéséhez. A borvidék termésének alig öt százalékát kitevő korai szőlőfajták is megsínylették az elmúlt hetek esős időjárását, több helyen is rothadásnak indultak a szőlőszemek. A termelők ezért próbálják minél hamarabb leszedni a tőkékről a termést.

Marcinkó Ferenc hozzátette: a korábban becsülttel ellentétben nem 35, hanem 40, vagy akár azt is meghaladó terméskiesés várható az idén a borvidéken. Ennek elsődleges oka az, hogy a gazdák a rendkívüli, esős tavaszi - kora nyári időjárás miatt hosszú időn keresztül meg sem tudták közelíteni szőlőterületeiket, így a szükséges növényvédelmi munkákat, permetezéseket nem végezhették el időben. Emiatt először a fertőző betegségek pusztítottak a szőlőkben, most pedig a rothadás tizedeli a termést. Így az októberi, úgynevezett nagyszüret sem kecsegtet sok jóval. Ekkor szedik le a hagyományos fajtákat: a furmintot és a hárslevelűt.

Arra azonban még van remény, hogy aszú teremjen, de ahhoz a következő időszaknak melegnek és száraznak kellene lennie. Egy értékelhető aszútermés csökkenthetné a termelők veszteségét. Ráadásul 2008-ban termett utoljára nagyobb mennyiségű aszú. Márpedig ha hosszabb ideig nem lesz aszús évjárat, akkor akár aszúhiány is kialakulhat. A hegyközségi tanács elnöke kiemelte: más borvidékektől eltérően Tokaj-Hegyalján nincs nagy igény a szőlőkivágási támogatásra. De most már hosszabb ideje nem gazdaságos a szőlőtermelés a borvidéken a gazdák számára, így valószínűleg előbb-utóbb lesz jelentkező.

- Független Hírügynökség -

Ezek is érdekelhetik