Helyi közélet

2010.09.24. 09:24

Nézőpont: Rizshez talán ideális lenne

<p><em>Könnyen lehetne viccelődni azon, hogy ha kellően rugalmas egy gazdálkodó, akkor most hirtelen átáll a rizstermesztésre</em>.&nbsp<strong>Bánhegyi Gábor jegyzete.</strong></p>

A megyében 25 ezer hektárnyi terület, azaz a teljes megyei mezőgazdasági terület több mint tíz százaléka áll víz alatt, neki lehet veselkedni. Ami az ázsiaiaknak jó, az nekünk is jó.

A helyzet azonban korántsem vicces, hanem egyenesen tragikus. Még csak nem is az a baj, hogy idén kevesebb a termés, a magyar átlagember már hozzászokott, hogy a legtöbb termék ára inkább felfelé araszol, most éppen majd az lesz az indok, hogy kevés van belőle. A szakemberek inkább a jövő miatt aggódnak. Ha idén nem tudnak időben vetni, jövőre sem lesz termés. Ki tudja, milyen másodlagos károkat okoz még a belvíz? A szőlőnél nem is az a tragikus, hogy kevés a termés, hanem az, hogy nem bokrosak a tőkék, nincs elég levél, ami alatt a gyengébb, zöld szőlővesszők erősödni, fásodni tudnának. Ha ezek elfagynak, jövőre és azután sem lesz termés.

A belvíz nem csupán a jelenünket, a jövőnket is erősen meghatározhatja, és a legnagyobb baj az, hogy az aggódáson kívül mást nagyon nem is lehet tenni ellene.

- Bánhegyi Gábor -

 

Ezek is érdekelhetik