Helyi közélet

2010.09.22. 09:10

Nézőpont: Együtt vagy külön?

<p><em>Az elmúlt évek legnagyobb vitái, perei arról szóltak, hogy együtt vagy külön kell-e oktatni-nevelni a különböző társadalmi rétegekből érkező, ezáltal nagyon is különböző szociális háttérrel rendelkező gyerekeket</em>. <strong>Hegyi Erika jegyzete.</strong></p>

Ahány ember, egyesület, hivatal, város, annyiféle megoldásra esküszik. Van olyan megyeszékhely, ahol a telep iskoláját felszámolták, és arányosan osztották el a város oktatási intézményeiben a roma gyerekeket. Máshol alapítványi iskolát hoztak létre, melybe a hátrányos helyzetű diákok nemigen kerülhettek be. Megint más városban arra az álláspontra jutottak, hogy előbb történjem meg külön a hátrányok felszámolása, majd jöhet az együttnevelés.

Mintha ez utóbbi megoldás híve lennne a mostani kormány. Elképzelésük szerint a nullladik évfolyam felzárkózása után lehetne eredményesen együtt nevelni a különböző gyerekeket. Sok pedagógus véleménye szerint pedig igazából nem is az hozza meg az eredményt, hogy együtt vagy külön. Hanem az, hogy jó módszerekkel neveljük-e a gyerekeket. És ami szintén ugyanilyen fontos, hogy a nehézségekkel küzdő családok (némi segítséggel) képesek lesznek-e megoldani saját problémáikat.

- Hegyi Erika -


Nulladikban zárkóznának

boon | 2010.09.19 10:21
A tervek szerint a gyerekek a nulladik évfolyamon zárkóznának fel társaikhoz.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában