Helyi közélet

2010.09.23. 10:44

Nőtt a bontásra ítélt házak száma Felsőzsolcán

<p>Felsőzsolca - A kormányhoz eljuttatott augusztusi adatok szerint még 183 újjáépítésre szoruló ház volt a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Felsőzsolcán, ám azóta további 21 házról állapították meg a statikusok, hogy lakhatatlan vagy gazdaságosan nem javítható.</p>

A júniusi árvíz nyomán a bontásra ítélt házak száma így 204-re nőtt a Miskolc melletti városban - közölte a Független Hírügynökséggel Németh Csaba sajtószóvivő.

Hozzátette: az önkormányzat a Katasztrófavédelmi Igazgatóságon szeptember 21-én ezt a módosítást jelezte a kormánynak. 35 ingatlan tulajdonosa úgy döntött, hogy nem veszi igénybe az állami támogatást. A szóvivő tájékoztatása szerint ők rendszerint azért határoztak így, mert a biztosítótól kapott kártérítés összege nagyobb annál, mint amit az állami újjáépítési programban kaptak volna. Új házat 71 károsult építene, ötvenen pedig a lakásvásárlás mellett döntöttek. Hárman nem adtak be támogatási kérelmet, egy helyen még statikai vizsgálat szükséges. Ugyancsak egy esetben a biztosítási jogviszony kivizsgálása és a tulajdonosi viszony rendezése még folyamatban van, míg további három ingatlannál a tulajdoni jogviszonyok rendezése zajlik ezekben a napokban is.

Van olyan épület is, ahol azért áll az újjáépítés folyamata, mert jogvita van a tulajdonosok között. Németh Csaba kiemelte: tizenkét olyan eset van, amikor valamilyen ok miatt - például a biztosítási pénzt már korábban megkapta és el is költötte, vagy az ingatlan lakatlan volt, a tulajdonos életvitelszerűen nem lakott benne - a károsultak nem jogosultak az állami újjáépítési támogatásra.

- Független Hírügynökség -

 

Ezek is érdekelhetik