Helyi közélet

2010.09.24. 12:39

NFM: pert nyert Magyarország az AES Tisza Erőmű Kft. tulajdonosa ellen

<p>Magyarország javára döntött a Világbank mellett működő nemzetközi bíróság csütörtökön abban a perben, amelyet az AES Tisza Erőmű Kft. tulajdonosa indított a magyar állam ellen. Megállapították, hogy Magyarország nem sértette meg az Energia Charta Egyezmény rendelkezéseit. Alaptalannak találták és elutasították a felperes kártérítési igényét is.</p>

A szeptember 23-i ítéletet Washingtonban hozták meg. Az AES Tisza Erőmű Kft. tulajdonosa az AES Summit Generation Ltd. perelte be a magyar államot. A felperes szerint a Magyar Köztársaság jogszabályai megsértették az Energia Charta Egyezmény rendelkezéseit, mert olyan hatósági árakat vezettek be, melyek jóval alacsonyabbak azoknál, mint amiben az MVM Zrt-vel 2001-ben megállapodtak, és ezzel a beruházásaik is sérelmet szenvedtek.

A bíróság a csaknem három éve húzódó ügyben hozott kötelező érvényű ítélet indoklásában kiemelte, hogy a Magyar Köztársaság egyetlen intézkedésével sem sértette meg az Energia Charta Egyezmény rendelkezéseit a 2006 és 2007-ben bevezetett ármeghatározási szabályozással.

A bíróság ítéletében az AES Summit Generation Ltd. minden igényét, köztük a több mint 30 millió amerikai dollár értékű kárigényét is alaptalannak találta és elutasította - közölte pénteken a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium.

Az ügyben az a nemzetközi bíróság hozott ítéletet, amelyet a Világbank mellett működő államok és a befektetők közötti jogviták eldöntésére hoztak létre. Az 1965-ös washingtoni egyezménnyel hívták életre, kifejezetten azzal a céllal, hogy a nemzetközi beruházásvédelmi ügyeket elbírálja. Ítéletei minden szerződő államban az adott állam legmagasabb bírósága által hozott ítélettel azonos hatályúak.

- Független Hírügynökség -

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában