Helyi közélet

2010.09.14. 13:04

Jegyzet: Nem vagyunk ott

<p><em>A legtöbb magyar fiatal csak álmodozhat arról, hogy a világ legjobb egyetemeire bekerüljön és ott tanulhasson.</em>&#160;<b>Hegyi Erika jegyzete</b></p>

Így aztán sokan nem is álmodoznak róla, megelégszenek a hazai felsőoktatással. Magyar egyetem ugyanis nem jutott be a világ egyetemeit rangsoroló, legfrissebb lista első 200 helyére.

Hazánkban is gyakran készülnek oktatási intézményekről különböző rangsorok, és azok elemezgetésekor gyakran tapasztaljuk, hogy nem szabad túlértékelni a mostanihoz hasonló összehasonlításokat. Mert mitől produkál egy intézmény kiváló eredményt?  Legtöbbször attól, hogy oda sokan jelentkeznek, tehát van lehetőség arra, hogy a legjobbakat vegyék föl. Ezeket a legjobbakat aztán könnyű motiválni és a legrangosabb versenyekre eljuttatni, kutatásokba bevonni, diplomaszerzésük után pedig valószínűleg a legjobb munkahelyek várják őket. Ha viszont azt mérnék, hogy a fiatalok milyen tudással mennek be az egyetemre, és ahhoz képest milyennel jönnek ki, lehet, hogy merőben más eredményt kapnánk. Mert egy kisfaluból érkező, szegény család gyermekét ugyanolyan dicsőség eljuttatni a diplomáig, mint mondjuk az egyetemet végzett szülők gyermekét a világhírig.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában