Helyi közélet

2010.09.20. 13:24

Felvidéki tanulmányúton jártak a miskolci Szentpálisok

<p>Szentpálisok - pincérek, szakácsok, cukrászok - jártak nemrégiben az Apáczai Közalapítvány jóvoltából (is) tanulmányúton a Felvidéken (ma Szlovákia).</p>

Az Apáczai Közalapítvány Határtalanul programjának keretében a Hidaskürti Magán Szakközépiskola Nagykaposi kihelyezett tagozatának meghívására a miskolci Szentpáli István Kereskedelmi és Vendéglátó Szakközépiskola és Szakiskola 4 pincér, 4 szakács és 2 cukrász tanulója Felvidéki tanulmányúton vett részt szeptember 6-10-ig.

Határtalanul órán

"Határtalanul a gasztronómia útján” volt a pályázatunk címe, amelyhez az Apáczai Közalapítványtól 517 ezer forinot kapott intézményünk." - tudtuk meg Szabóné Trum Tünde szakmai igazgatóhelyettestől. "Kiutazásunk előtt „Határtalanul” órát tartott iskolánk igazgatója, Csehovics József, aki megismertette a meglátogatandó települések magyarságának történelmével, az aktuális politikai körülményekkel valamint a toleráns és kooperatív viselkedés alapszabályaival diákjainkat. A felvidéki program keretében Dr. Viga Gyula, a Herman Ottó Múzeum igazgatója elődadást tartott a Felső-Bodrogköz, Ung-vidék hagyományairól, történelméről, gasztronómiai szokásairól, jellegzetes ételeiről. Az előadás során a nagykaposi és a miskolci diákok is sok érdekes és új információhoz jutottak."

Géresi béles és előadás

"A Tisza holtágában található, a magyar-ukrán határ mellett helyezkedik el Nagytárkány, ahol megtekintettük a Sóházat, amely évszázadokon keresztül komoly gazdasági jelentőséggel bírt, hiszen a Tiszán szállított máramarosi só egyik fontos lerakata, elosztóhelye volt." - folytatta Szabóné Trum Tünde. "Itt megtekintettük a helytörténeti gyűjteményt; Galgóczy Tibor népművész szarufaragványait és egy sótörténeti kiállítást.  A Sóház udvarán kemencében sütve készítettük el produktumunkat, a Géresi bélest, a kenyérben sült csülköt és a kenyérlángost. Abarán a helyi falusi turizmus jellegzetességeivel ismertettük meg tanulóinkat. Negyedik napunkon szálláshelyünkön, a Szőlőske melletti Hatfán Magyarországról meghívott vendégeink, Vantal Gábor, Schnitta Sámuel életműdíjas éttermi mester, valamint Kőrössy Kálmán, Venesz-díjas mesterszakács, a lillafüredi Palota Szálló konyhafőnöke tartottak előadásokat a helyi gasztronómiai szokásokról, az étkezési kultúráról. Este borkóstolón vettünk részt egy szőlőskei borászatban; és információt kaptunk a helyiek szemszögéből a Tokaji névhasználatról."

Utolsó felvidéki napunk délelőttjén a projektmunkát készítettük elő, elbúcsúztunk a Nagykaposi Iskola igazgatónőjétől, majd ebéd után indultunk Borsiba. Itt megtekintettük a Borsi várkastélyt, ahol II. Rákóczi Ferenc született.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában