Helyi közélet

2010.09.19. 18:04

"Diplomatásat játszó" diákok

<p>Miskolc - Harmadik alkalommal érkeztek fiatal delegációk a határokon túlról Miskolcra, közösen tanulni a demokráciát</p>

Ifjúsági csereprogram keretében 5 ország – Törökország (Rodostó), Németország (Reutlingen), Lengyelország (Katowice), Észtország (Tartu) és Szlovákia (Nagykapos) 8-8 fiatalja érkezett egy hétre Miskolcra, ahol a hazánkat képviselő 8 földesista diákkal együtt diplomaták szerepébe bújva eljátszhatják egy nemzetközi értekezlet mozzanatait, követve a demokratikus döntéshozatal folyamatát.

Az egyes szakterületeknek megfelelő bizottságokat alkotnak, először ezek keretében tárgyalják meg a problémákat, s dolgoznak ki rájuk megoldási javaslatokat. Ezeket a plenáris üléseken tárgyalják meg, véleményezik és szavaznak róluk, magyarázta Fazekas Róbert, a Földes Ferenc Gimnázium tanára, a projekt tanácsadója. A kötött programok esténként is folytatódnak: mindig más küldöttség mutatja be országát, kultúráját, sajátosságait. Kötelező feladat az egymás közötti kapcsolat erősítése is. A társalgási nyelv mindvégig az angol.

A program hivatalos megnyitója szeptember 18-án volt, amelyen Göncz Kinga, az Európa Parlamant képviselője is részt vett. Ez alkalommal mutatkoztak be a delegációk is. A program lebonyolítója a Városi Pedagógiai Intézet, valamint a Városi Diákönkormányzat, a projekt támogatója az Európai Bizottság és a miskolci önkormányzat.

ÉM-SzK

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában