Helyi közélet

2010.09.27. 17:55

Az árvíz egyelőre elmarad

<p>Miskolc - Több helyen az árkok, átereszek elhanyagoltsága miatt gyűlt össze a csapadék a hétvégén.</p>

Az elmúlt hét végén a belvíz okozott gondot megyeszerte, főleg a kisebb, helyi vízfolyások környékén. Mint Lipták Attila alezredes, a megyei katasztrófavédelmi igazgatóság parancsnoka munkatársunknak elmondta, a csapadékelvezető árkok, átereszek hiánya vagy karbantartatlanságuk miatt nem voltak képesek megfelelő ütemben elvezetni az összegyűlt csapadékvizet. Megelőző védekezés folyt, több helyen homokzsákokkal terelték a vizet, másutt szivattyúztak. Közvetlenül lakóingatlant nem veszélyeztetett a víz. Az Ördög-patak Bódván, a Vadász-patak Alsóvadászon okozott gondot. Lipták Attila elmondta még: az időjárás-előrejelzések biztatóak, a hét második felére már lényegesen kevesebb esőt jeleznek.

Az esőzés a közlekedésben is több útszakaszon okozott veszélyhelyzetet: a legváratlanabb helyeken kellett vízátfolyásokra számítani, a Muhi és Köröm között közlekedő komp pedig a Sajó áradása miatt nem üzemel.

Közvetlen veszélyhelyzet nem alakult ki

Petróczi Tímea, a Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság szóvivője is arról számolt be, hogy a napokig tartó esőzés következtében közvetlen veszélyhelyzet nem alakult ki, a helyi erők a katasztrófa-védőkkel együtt kezelni tudták a kisebb helyi vízfolyások és a belvíz által okozott problémákat. Arra már nem számítanak, hogy a közeljövőben újabb gondok adódhatnak, mert a meteorológiai előrejelzések szerint mérséklődik a csapadék mennyisége.

A vízügyi szakemberek is bizakodóak: a Vidékfejlesztési Minisztérium sajtófőnöke, Tátrai Eszter arról tájékoztatta lapunkat, hogy bár fokozni kellett a készültséget a Sajó egyes szakaszain, folyóink a medrükben maradnak.

Kovács Attila meteorológus, az Országos Meteorológiai Szolgálat avasi állomásának munkatársai szerint is javul valamicskét az idő: bár továbbra is csapadékos marad, olyan mennyiségű esőre, ami az elmúlt héten leesett – több mint hatvan milliméter – már nem kell számítani.

ÉM-SZP

Ezek is érdekelhetik