Helyi közélet

2010.08.31. 12:30

Strandok: minden jó, ha jó a vége

<p>Miskolc, Mezőkövesd - A selyemréti hozta a formáját, a barnangfürdőben pedig beváltak a programok.</p>

Nagyon rosszul indult, egész jó lett, de az utóbbi két hónap sem tudta kompenzálni a nyárelő bevételkisesését: így tudnánk röviden összefoglalni az idei strandidényt. Legalábbis a tapolcai barlangfürdőre ez jellemző, derült ki Fridély László, a Miskolci Turisztikai Kft. vezetője szavaiból.

– Májusban 25, júniusban 30 százalékkal maradt el a forgalom a tavalyitól. Már akkor éreztük, ez már behozhatatlan – részletezte. Az okok a csapnivaló időjárásban, és az árvízben keresendők: Miskolc szinte megközelíthetetlen volt, így a leggyakoribb külföldi, az ukrán, szlovák és lengyel vendégek szinte teljes egészében elmaradtak. Fridély László megjegyzi, volt külföldi telefonáló, aki még augusztus elején is az iránt érdeklődött, jöhet-e, levonult-e már az ár.

Népszerű programok

– Júliusban és augusztusban igyekeztünk kompenzálni a kiesést, próbáltunk programokat szervezni. Sikerült megközelíteni a tavalyi számokat, a bevétel 250 millió körül mozog, és biztos, hogy felette leszünk a 200 ezer látogatónak.

Fridély László hangsúlyozta, beváltak az ötletek, így a július és az augusztus jónak mondható. Szerdánként ugyanis szűrési napokat tartottak, azaz ingyenes orvosi szűrővizsgálatokon vehettek részt a fürdőlátogatók, ezek igen népszerűnek bizonyultak. Akárcsak a péntekenkénti éjszakai fürdőzések, amelyek alkalmanként 300-500 vendéget vonzottak.

– Összel még igyekszünk kihasználni a vénasszonyok nyarát, és további programokat kitalálni – mondta még az igazgató. Az elmaradt bevételek viszont takarékos gazdálkodást, üzemmódot követelnek meg az év utolsó hónapjaiban.

Működhetne...

A Selyemréti strandfürdőt is a kft. üzemelteti. Fridély László elmondta, a jelenleg működő egyetlen medence „hozta a formáját”, ugyanakkora volt a forgalma, mint tavaly. Kérdeztük a fejlesztésről is. (Legutóbb, augusztus elején írt lapunk arról, hogy mi a helyzet a tervezett élményfürdővel. Akkor a támogatási szerződés aláírására vártak.) Bár kivitelező van, a támogatási szerződést még mindig nem írták alá, ennek szeptember 16-áig meg kell történnie. Utána kezdődhetne a beruházás. Ha műszakilag megoldható, az építkezés teljes időtartama alatt működhetne a selyemréti medencéje, tudtuk meg Fridély Lászlótól.

A nehézségek ellenére...

A körülmények ellenére jól vizsgáztak, összegezte a szezont Vámos Zoltán, a mezőkövesdi Zsóry Gyógy- és Strandfürdő igazgatója. Volt ugyanis negatív körülmény elég: egyrészt a gazdasági válság elhúzódó hatása, másrészt a kedvezőtlen időjárás. Az előbbit jellemzi, hogy a családok inkább egy hosszú hétvégére, mint egy teljes hétre érkeztek, igaz, nem csak délutáni, hanem egész napra szóló jegyet váltottak. Ez magyarázza, hogy létszámra kevesebben érkeztek, de ugyanannyit költöttek, mint az előző évben. Az időjárás miatt a május-június nagyon rossz volt, amit a július-augusztus nagyobb forgalma sem tudott teljes mértékben kompenzálni. Nehezítette helyzetüket a fürdő jelenleg is zajló felújítása.

– Úgy gondolom, a nehézségek ellenére mégis jó évet zártunk – mondta az igazgató. – Talán azért is, mert nem emeltünk árakat, így a január elsejei árakkal mentünk neki az idénynek. Jó döntés volt, hiszen a nyugat-dunántúli fürdők 40 százalékos visszaesésre panaszkodnak az árérték miatt.

 - ÉM-HM -

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában