Helyi közélet

2010.08.07. 09:29

"Paradicsomi" állapotok Komlóskán

<p>Komlóska - 2008 óta hatvan cég választotta telephelyéül a komlóskai adóparadicsomot.</p>

Két évvel ezelőtt gondolt egyet Köteles László, Komlóska polgármestere, és meghirdette, ha valaki a vállalkozása székhelyét Komlóskára teszi át, akkor mentesül a helyi adók befizetése alól, csak a kötelező adókat kell átutalnia a település számlájára.

– Nálunk nincs iparűzési adó, nincs építményadó és nincs idegenforgalmi adó – mondja Köteles László. – Az első kettővel a vállalkozók járnak jól, az utóbbival a turisták nyerhetnek egy négytagú család esetében egy hét alatt több ezer forintot is. A lakosság pedig azzal jár jól, hogy a vállalkozások idejöttének és befizetéseinek köszönhetően eltöröltük a kommunális adót. Ma már ott tartunk, hogy nincsenek anyagi gondjaink, nem akarják minden hónapban lekapcsolni az áramot a település közintézményeiben, mert nem maradunk el a számlák befizetésével. Ha minden a terveink szerint halad, nemsokára már megtakarításunk is lesz.

Hatvan cég

Hatvan vállalkozás választotta a két év alatt telephelyéül Komlóskát. Röpke fejszámolás után csak a tervezett gépjárműadóból várható bevétel meghaladhatja a 100 millió forintot.

– 25 millió forint egy évre a település önkormányzat állami normatív támogatása – teszi hozzá Köteles László. – Ehhez képest ez a gépjárműadó szép összeg, de csak akkor, ha be is fizetik. Azt tudomásul kell venni, nem azok a vállalkozások jöttek hozzánk, akik könyökig dúskálnak a pénzben. Olyan cégek telepedtek meg nálunk, akik a költségeiken kívántak spórolni, hogy tovább tudják foglalkoztatni az alkalmazottaikat. Ha ezek a cégek mind kimennének Szlovákiába vagy Romániába, még jobban járnának anyagilag, mégis minket választottak, mert Magyarország nagy kasszájába kívánják befizetni a kötelező adóikat. Ezt azért az államnak is el kellene ismernie valamilyen szinten. Azt szeretném hozzátenni, mi nem találtuk fel a spanyolviaszt. Erre, amit mi csinálunk, minden önkormányzatnak lehetősége van.

Köteles László még sorolja, hogy a most beindított távmunkaprogram is a vállalkozások jelenlétére épül rá.

– Az a célunk, hogy ez a tizenkét munkás levegye az adminisztráció terhének nagy részét a nálunk lévő cégekről. Hosszú távú tervünk az, hogy a pályázatok menedzselésben, figyelésében, sőt, a pályázatok megírásban is segítsünk a vállalkozóinknak – teszi hozzá a komlóskai polgármester.

– A környéken nincs más munkalehetőség, és itt rajtunk is múlik, miként tudjuk kihasználni a lehetőségeinket – mondja Matisz Andrea, a távmunkaprogram egyik résztvevője.

– Hogy miért választottam Komlóskát? Az első beszélgetés alatt már két perc után éreztem, itt nem azon gondolkoznak, hogy lehetne valamit minél nehezebbé tenni, hanem azon, hogy lehet az akadályokat elhárítani – mondja Sziki Gábor, az immáron komlóskai székhelyű Platinum GL Kft. ügyvezetője. – Egy ismerősöm révén hallottam erről a komlóskai kezdeményezésről, és egy pillanatra sem bántam meg, hogy ezt a helyet választottam. A közelmúltban volt egy helyi konferencia, ahol az itt megtelepült vállalkozók elhatározták, közösen összefogunk, hogy segítsük egymást. Itt nem érnek negatív meglepetések, tudunk nyugodtan dolgozni.

- ÉM-BG -

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában