Helyi közélet

2010.08.27. 07:55

Mégis lehet gyorsan építkezni

<p>Miskolc, Felsőzsolca - Van, aki az árvíz levonulása után két héttel már újra otthon lakott.</p>

A közelmúltban azt írtuk, a könnyűszerkezetes házak építése kockázatos lehet Felsőzsolcán, mert bár könnyen felépülhetnek az október 31-ei határidőig, a legközelebbi árvíz– aminek gát híján továbbra is ki van szolgáltatva a település – könnyedén a hátára kaphatja az így készült házat.

Megkereste szerkesztőségünket Malejkó László, a Malejkó Fémprofilház Kft. vezetője, és felhívta rá a figyelmünket: van olyan általuk, száraz technológiával épített ház Felsőzsolcán, amiben fél méteres víz állt az árvíz során, de – hála a technológiának – az ár levonulása után két héttel már visszaköltözhettek a lakók.

Negyven nap alatt

A víz az épület szerkezetében semmiféle kárt nem tudott tenni, ezért elég volt csak szárazra cserélni az átázott gipszkarton-részeket és a nedves szigetelőanyagot, s egy gyors belső festés után visszatérhettek otthonaikba a tulajdonosok. Malejkó László cége fémprofilházakat épít, Felsőzsolcán húsz házra van megrendelésük, melyek között már olyan is akad, amelyik már tető alá került – mindössze negyven nap az építési idő. Ehhez a Felsőzsolca Újjáépítéséért alapítvány is hozzájárult, ami ingyen cseréppel támogatja az árvíz által tönkretett otthonaikat újjáépítőket. A cégtulajdonostól úgy tudjuk a fémprofilházak semmivel sem drágábbak a hagyományos technológiával épülő társaiknál, de – fűtésszámlákkal és díjnyertes épületekkel tudják bizonyítani – lényegesen olcsóbb az üzemeltetésük, és az árvízmellett akár a földrengést is elviselik.

Rétiné Kuzics Éva otthona hamarosan elkészül – bár még a biztosítótól egy vasat sem látott. Tizenhárommillió forintot vár, de hiába érdeklődnek a társaságnál, folyamatosan halogató választ kapnak – hol engedélyeztetés, hol átutalás alatt, hol pedig éppen Debrecenben van a pénzük. A hölgy elmondása szerint az önkormányzattól sem kaptak semmit az árvízlevonulása után nem sokkal kifizetett húszezer forintos gyorssegélyen kívül. Részben saját erőből, részben a vállalkozó által meghitelezett pénzből épül most a háza, de tudja, nem lehet a végtelenségig húzni a fizetést – bár a biztosító három hónapja ezt teszi –, mert az építőnek is szüksége van a pénzére, hogy a többi házhoz is hozzákezdhessen.

- ÉM-SZP -

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában