Helyi közélet

2010.08.09. 17:37

Lehet szép az is, aki mérges

<p>Újhuta - Az újhutai ifjúsági tábor adott otthont a II. Zempléni Gombafesztiválnak.</p>

A szervezők kedvesek, mert a II. Zempléni Gombafesztiválon minden táborlakónak van nyakba akasztható ,,Stage pass” kártyája, így rengeteg embernek elég egy pillantás, és nem kell átesni a bemutatkozás procedúráján, minden kártyán nyomtatott betűkkel a név és a lakhely.

A tábor kis focipályáján alkalmi kiállítás. Minden gomba nagyjából tíz kilométeren belülről került ide az asztalra. Három kategóriában a gombák: ehető, nem ehető és mérges. A nem ehető azért áll ilyen köztes állapotban – tudjuk meg – , mert nem tartalmaz ugyan mérget, viszont íze sincs.
– Vagy kemény – teszi hozzá nagy Szabolcs, aki Vámosújfaluból érkezett a táborba. Tavaly végzett el egy gombász tanfolyamot, idén úgy érezte, itt a helye a táborban. –  A legkisebb túraútvonalat választottuk – mondja, és még hozzáteszi, rengeteg tanulnivalója van még a gombákról, de itt aztán lehet ismeretet bővíteni. Megmutatja például a májgombát, ami nem csak színre és formára hasonlít a májhoz, de állítólag ha megvágják, akkor piros a nedve. Végezetül felhívja a figyelmet a gomba-szépségversenyre.

A mérgesen is szép


Igaz, addig gyalogolni kell, ráadásul emelkedőn, de megéri. Ottjártunkig ötvenhárom versenyző neveztetett be a viadalra. A részrehajlást elkerülendő valamennyi gombaszépség egy számot kapott, a megtaláló kiléte csak az eredményhirdetés után derül ki. Az asztal közepén a csodaszép korallgombák, vargányák és egyéb gyönyörűségek között egy sudár, vajfehér ,,ártatlanság”. Ő maga a gyilkos galóca, aki bizonyságot tesz arról, lehet szép az is, aki mérges. A szakértő zsűri egyik tagja azt mondja, nem kell tőle félni, csak békén kell hagyni. Ha valaki megfogja, nem kerül veszélybe, ha utána kezet mos. Ha viszont beletette a kosárba, akkor után az egész kosár gombát ki kell dobni a biztonság kedvéért. Azt még hozzáteszi, szerencsére Zemplénbennagyon ritka a gombamérgezés, talán azért, mert a gombászok felismerik a veszélyes fajtákat, a gombafogyasztók közül pedig legtöbben vagy csak a biztosan ismert fajtákat szedik le, vagy megbízható helyen vásárolnak.

- ÉM-BG -

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában