Helyi közélet

2010.07.14. 11:24

Vigyázzunk a sérült kéményekkel!

<p>Miskolc - Az árvízzel sújtott településeken sérülhettek az elöntött épületekben található tüzelőberendezések és kémények is.</p>

Két cégnél is érdeklődtünk, a Borsodkommnál és a Termomentnél. Mindkét cég az árvízi területeken lévő települések hivatalos kéményseprőipari  szolgáltatója. Megtudtuk, hogy a víz levonulta után minden olyan tüzelőberendezést szakszervízzel meg kell vizsgáltatni, amelyik részben vagy teljesen elmerült a vízben, és ha a szükséges, javíttatni, vagy cseréltetni kell. De ezzel még nem tettünk meg mindent a biztonság érdekében. Ugyanis a kémények a vízben álló házak épületszerkezeteinek részét képezik, így megrepedhettek, megsüllyedhettek, vagy megdőlhettek, illetve el is tömődhettek. Kéményseprő véleménye nélkül még akkor sem szabad újra használni bármelyiket, ha maga a fűtőberendezés kisebb-nagyobb javítással helyrehozható, maradhat a régi, azaz végül is nem kell csere.

Kedvezmlényeket adnak


„Hogy mindez minél kisebb teher legyen a károsultaknak a Termoment Kft. – egyeztetve a Borsodkomm Kft.-vel – az árvíz által érintett ingatlanokkal kapcsolatban a következő, a kéménysepréshez kötödő intézkedések jóváhagyását javasolja az érintett önkormányzatoknak” – mondta el Karczagi Gyula, a Termoment ügyvezető igazgatója és erősítette meg Cziáky Zoltán a Borsodkomm igazgatója.  
„Újjáépítés-engedélyeztetési eljárásában a kéményseprő tervfelülvizsgálat ingyenes. A fűtés átalakításával kapcsolatos szakvélemény (bekötési engedély) díja 25 százalékkal csökken. Ezen belül az előzetes szaktanácsadás ingyenes. Ahol tárgyévben még nem volt kéményseprés, ott ez a fűtési idényre halasztódik a várható átalakítások kontrollálhatósága miatt. Ahol már megtörtént korábban a kéményseprő éves ellenőrzés, ott díjmentesen, ugyancsak a fűtési idényben gyors ismételt ellenőrzés történik.”
Karczagi Gyula hangsúlyozta, nem szeretnék, ha bárki is azért veszélyeztetné önmaga, vagy családja életét, mert a vizsgálat egy újabb, nehezen viselhető anyagi terhet jelentene. A bejelentett ingyenességek és kedvezmények a cégek hozzájárulását is jelentik az árvíz utáni helyreállítás költségeihez.

- ÉM -

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában