Helyi közélet

2010.07.09. 15:17

Háromhuta védtelenül maradt

<p>Háromhuta - A megsemmisült és megrogyott támfalak miatt folyamatosan veszélyben van a hegyaljai település.</p>

2010. május 16., június 1. és június 3. Három fekete nap Háromhuta történetében. Három nagy esőzés háromszor öntötte el a hegyaljai települést hatalmas károkat okozva és még nagyobb veszélyt hagyva maga mögött.

– Közel 140 millió forintos kár érte a települést a három nagy özönvíz miatt – mondja Verbovszki Károly, a település polgármestere. – És ez csak az önkormányzati kár, ami a belvíz- és az árvízvédelmi létesítményekben keletkezett. – A lakossági kár is jelentős, bár szerencsére ezek összértéke nem éri el az önkormányzatét. Egy háznak a konyhai részét teljesen le kellett bontani, annyira tönkrement az áradások miatt, két házra pedig rácsúszott a hegyoldal.

Nincs pénz önerőre

A polgármester szerint teljesen védtelen maradt a falu, és ha még pénzhez is jutnak, a jelenlegi szabályozások miatt nem tudnak időben hozzákezdeni az építési munkákhoz.

– Benyújtottuk a vis maior igényünket, de félő, hogy ezzel még nem tudjuk megvédeni a települést – folytatja Verbovszki Károly. – Ahhoz, hogy ne keletkezzenek további károk, haladéktalanul meg kellene kezdeni a megsemmisült és a megrogyott támfalak megerősítését, újjáépítését. Még nem kaptunk visszaigazolást, de ha sikeres is lenne a pályázatunk, a jelenlegi szabályozások értelmében le kellene folytatnunk a közbeszerzési eljárást és csak azt követően kezdhetnénk neki a tényleges munkáknak. Ez hónapokba is beletelhet, az is előfordulhat, hogy ebben az évben már neki sem tudunk látni az építésnek, és ha ősszel, vagy jövő tavasszal jön egy hasonló esőzés utáni áradás, akkor rámoshatja a víz a falura a hegyoldalt. Arról nem is beszélve, hogy miután a működéshez sem elegendő a költségvetésünk, honnan teremtjük majd elő a beruházáshoz szükséges önerőt, ami ugyan csak tíz százalék, de az is 14 millió forint?

ÉM-BG

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában