Helyi közélet

2010.07.24. 11:45

Anyatej világnapi rendezvény Putnokon

<p>Putnok – A gömöri kisvárosban már hatodik alkalommal került megrendezésre az Anyatej Világnapja.</p>

Ez alkalomból a település védőnői táplálkozási tanácsadása, elsősorban az egészséges életmód helyes betartására, valamint az anyatej szükségességére, fontosságára épült fel.

A világon 1992-től tartják az Anyatejes Táplálás Világnapját, más néven a szoptatás világnapját. Szerte a világban számtalan csecsemő hal meg, mert nem jut kellőmennyiségű anyatejhez. Ezért az Egészségügyi Világszervezet és az UNICEF átfogó programját a csecsemők egészséges táplálása és védelme érdekében indította el, melynek sikeressége napjainkra már beigazolódott.

Kérdésünkre Bárdos Jánosné vezetővédőnő elmondta: A szoptatás a kisbabák táplálásának legtermészetesebb módja, erősíti az anya és a gyermek bensőséges kapcsolatát. A közvetlenség és a melegség, megfelelő biztonságot nyújt a kicsiknek. A szoptatott csecsemők közt jóval ritkábban tapasztalható megbetegedés, fertőzéses hasmenés, elsúlyosodás, fog, íny rendellenességek, allergiás reakciók, és a korunk népbetegségének számító cukorbetegség.
Az anyatej a legegészségesebb táplálék a csecsemő számára, féléves korig minden szükséges tápanyagot tartalmaz, amelyek könnyedén felszívódnak, és beépülnek a szervezetbe.

Aputnoki eseményhez csatlakozott Bánréve község is. A szervezők bizakodóak, hogy más települések is partnerek lesznek a minél szélesebb körű tájékoztatásra a kismamák körében, a csecsemők érdekében.

Aputnoki rendezvényt több civilszervezet is támogatta. Bemutatásra kerültek olyan kiegészítő termékek is, melyek természetes alapanyagúak és fontos vitaminokat tartalmaznak a csecsemők számára.

- Tamás István -

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában