Helyi közélet

2010.07.12. 11:16

A kár biztos - csak a kártérítés bizonytalan

<p>Edelény - Az edelényi családdal máig nem közölték, mekkora kártérítésre tartja őket jogosultnak a biztosító.</p>

Nem hogy nem fizetett a biztosító az edelényi Tolvaj Istvánnénak, de még csak azt sem voltak hajlandóak elárulni, mennyi kártérítésre jogosult. Az árvízmár régen levonult, a folyó árterében futó utcában még mindig ezerszám várnak sorsukra a homokzsákok. A házak előtt halomkan állnak a víz által tönkretett holmik: hol néhány átázott matrac, hol egy kupac felszedett parketta árulkodik róla, a kivétel nélkül mindenhol kitárt ablakú, csendben száradozó házakban milyen fázisban jár a nyomok eltüntetése.

Tolvaj Istvánné, Veronka néni nem tud könnyek nélkül beszélni az árvízről. Bár a ház – a potenciális árvízveszély miatt - magas alapra épült, a szobákban harminc centis víz állt, eláztatva a bútorokat, padlószőnyegeket. „Úgy képzelje el, eddig semmilyen segítséget nem kaptunk!”, mondta a hölgy, akit éppen a vasárnapi ebéd főzése közben zavartunk meg. A gáztűzhely már üzemel, de ez is annak köszönhető, hogy fiának, a kétkezi szakmunkában jártas Istvánnak vannak jó barátai, akik között történetesen akadt valaki, aki ért a gáztűzhely javításához is. A ház felújítását egyébként ő végzi a család többi tagjának segítségével. A falak már majdnem mindenhol új színt kaptak – csak az alsó félmétert nem volt még értelme átfesteni, mert az még mindig nem száradt ki. Némi reménnyel kecsegtet, hogy egész hétvégén kánikulai hőség tombolt – ilyen időben a falak is gyorsabban szikkadnak.

Szekrény még nincs a szobákban, egy részüket teljesen tönkretette az árvíz, más részük a szuterénben száradnak. „Minden elázott, büdös lett”, magyarázta Veronka néni. Így nem lehet a bútorokat visszahordani a lakásba. A konyha is ideiglenes – már ami a berendezését illeti -, mesélte István. Korábban a szuterénben főzött a család, de ott plafonig állt a víz; miután átszakította a Bódva a gátat, és elárasztotta a róla elnevezett utcát is. Nem bíbelődött kopogtatással: egyszerűen betörte az ajtót, és hívatlanul-váratlanul megjelent. Már csak egy lépcsőfok volt hátra, hogy a ház felső szintjét is elöntse a víz, amikor megjött a mentőalakulat, és csónakon vitte ki Veronka nénit és a család hatalmas berni pásztorkutyáját.

Veronka néni havi 5500 forint biztosítási díjat fizetett, így úgy érzi, joggal várná el a biztosítótársaságtól, hogy legalább szóba álljanak vele, de a megadott telefonszámon semmilyen felvilágosítást sem kapott, sőt, gyakran fel sem veszik. A statikust is hiába várták, az sem jött, így Tolvajék saját szakállukra költöztek vissza otthonukba, anélkül hogy szakember mondta volna ki, nem lesznek ott veszélyben.

A család számtalan CD-lemezen tárolja azokat a fotókat, amelyekkel bizonyítani tudják, milyen károkat okozott náluk az árvíz – csak hát eddig még azt sem kérte tőlük senki sem. „Néha az az érzésem, jobban jártunk volna, több segítséget kapnánk, ha egyáltalán nem lett volna biztosításunk”, mondta keserűen Veronka néni, hiszen azokon, akik meg sem próbáltak ilyenformán gondoskodni saját javaik biztonságáról, tapasztalatai szerint sokkal többen segítenek. Rajta pedig eddig senki sem.

ÉM-SZP

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában