Helyi közélet

2010.07.29. 16:04

5 milliárdot „adott” az államtitkár Felsőzsolcának

<p>Felsőzsolca - „Ha most újra jönne az ár Felsőzsolcára, át kellene robbantani az M30-as testét...”</p>

Mi volt az oka annak, hogy Felsőzsolcát elöntötte a víz, milyen beruházásokra lesz szükség, hogy ez ne fordulhasson újra elő és honnan lesz erre pénz. Többek között ezekről beszélt Illés Zoltán, a Vidékfejlesztési Minisztérium környezetügyért felelős államtitkára csütörtökön Felsőzsolcán, ahol bejárást tartott. Útjára elkísérte Csöbör Katalin (Fidesz) a terület országgyűlési képviselője is.

A bejárás első állomása a régi bekötő út volt, ahol az árvíz a hidat is kettévágta. Az államtitkár itt csaknem 5 milliárd forintot „költött el”, egészen pontosan – szakemberek segítségével – kiszámolták, hogy ennyire lenne szükség, hogy ne történhessen meg újra az, ami június elején.

Hogy akkor mi történt, arról Rácz Miklós, az Észak-Magyarországi Vízügyi Igazgatóság (ÉKÖVIZIG) igazgatója tájékoztatta az államtitkárt: Felsőzsolcát nem a Sajó, hanem a Bódva öntötte el, mivel kétszeres mennyiségű vízhozam érkezett. Az igazgató szerint több oka is lehetett annak, hogy így felduzzadt a folyó, például az erdőírtások valamint a szlovákiai tározó telítettsége a korábbi esőzések miatt. Felsőzsolcánál pedig, ahol a Sajó és Bódva találkozik, a szűk terület nem bírta a vízmennyiséget – magyarázta. Az államtitkár megkérdezte azt is a vízügyi szakembertől, ha most jönne az árvíz, mit lehetne tenni. Az autópálya levezető szakaszának testét kellene átvágni – érkezett a válasz. Ez azonban alapos felmérést igényel a közművek miatt – tette hozzá.

Az árvíz okai

Az M30-as út nemcsak az átrobbantás kapcsán került szóba a bejáráson, hanem, mint Felsőzsolca elárasztásának elsődleges oka. Illés Zoltán szerint ez az útszakasz, mint a Kínai Nagyfal állt a víz útjába és nyomta azt a településre. Második okként az árterületek feltöltését valamint az azokra való építkezést jelölte meg az államtitkár. A bevásárlóközpontok köré épült gátakra pedig annyit mondott: az a vicckategória, alibi beruházás.

4-5 milliárd jut a költségvetésből

Az államtitkár a víz- és útügyi szakemberekkel azt vitatta meg, milyen beruházásokra lenne szükség ahhoz, hogy egy újabb árvízet kivédhessenek, ezek mennyibe kerülnének és mikorra készülhetnek el. Rövid kérdezz felelek után a megoldások is megszülettek: az autópálya levezető szakaszába nagyobb átereszeket kell beépíteni, valamint víz- és záportározókra is szükség van. Ez utóbbiból egészen pontosan nyolcra. Háromnak a tervei és az engedélyei is megvannak, csak a terület tulajdonviszonyait kell tisztázni és indulhat az építkezés – mondta Rácz Miklós.

A többit meg kell tervezni, pályázni kell pénzre így csaknem 4 év lenne a megvalósítás – tudtuk meg. Illés Zoltán ezt az időt azonban elfogadhatatlannak tartotta és ígéretet tett, hogy a 2011-es költségvetésből jut ezekre 4-5 milliárd, ha nem, akkor a tárca saját költségvetéséből. Valamint – folytatta – az ártérre épült bevásárlóközpontok is beszállhatnának a beruházásokba. Azt is elmondta, a beruházások felügyeletére egy miniszteri biztos jelöl ki. S amellett, hogy ezek megvédik Felsőzsolcát az ártól – folytatta – munkahelyteremtésre is alkalmasak lesznek.

 

Menesztések, visszavonások, kinevezések

Mint arról korábban beszámoltunk: Illés Zoltán önmérsékletet kért attól a beruházótól, aki június 9-én, a Felsőzsolca közelében található ártérre kapott építési engedélyt a miskolci önkormányzattól. Az államtitkár csütörtöki bejárásán továbbment: „az ártérre nem lesz kiadva építési engedély”. Illés Zoltán azt is mondta: melegen ajánlja, hogy Miskolc vonja vissza az engedélyt, a környezetvédelmi szakhatóság biztos megteszi ezt, azaz visszavonja a szakhatósági engedélyt.

Ez utóbbira az is garancia lehet, hogy Illés Zoltán csütörtökön menesztette Pintér Istvánt, az Észak-Magyarországi Környezetvédelmi Felügyelőség igazgatóját. Egészen pontosan a felsőzsolcai bejáráson nem volt már ott, ahogy Illés Zoltán fogalmazott: úton van Budapestre, ahol a helyettes államtitkár közli vele a leváltását. Az új igazgató, egészen pontosan a jelölt, Kopácsi Éva azonban ott volt Felsőzsolcán.

- ÉM -

 


Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában