Helyi közélet

2010.06.30. 19:15

Árvíz: a kormány döntés elhalasztva

<p>Edelény, Felsőzsolca, Szendrőlád - Az önkormányzatok már nem bírják az árvízi kiadásokat, a kormány viszont elhalasztotta a döntést.</p>

Július közepén dönt a kormány az árvíz okozta károk enyhítéséről, és július elején az árvíz utáni helyreállítással kapcsolatban – erről határoztak a szerdai kormányülésen. Nem örültek a hírnek az árvíz sújtotta borsodi települések polgármesterei, arra számítottak – mivel az eredeti terv ez volt –, hogy a kormány tegnapi ülésén döntés születik a vis maior pénzekről.

Erre várok napok óta, hogy végre döntsenek – reagált Molnár Oszkár, Edelény polgármestere, mikor arról kérdeztük, mit szól, hogy nem született szerdai döntés. Hozzátette: míg a kormány nem dönt, nem tudunk tervezni, és így van ezzel a többi érintett település is. A halogatás azt is jelenti, hogy a kitelepítettek nem tudnak majd télre visszaköltözni otthonaikba – mondta. Ezért – folytatta – arra kérik a kormányt, hogy mihamarabb hozzanak döntést ebben az ügyben. Elmondta azt is, hogy Edelényben, az önkormányzati illetve a magántulajdonban keletkezett károk értéke eléri az egy-egy milliárd forintot.

Szendrőládon is szomorúan vették tudomásul, hogy nincs kormánydöntés árvíz ügyben. Joó Istvánné polgármestertől megtudtuk: az ott élők folyamatosan érdeklődnek a hivatalban, és nem tudnak nekik biztatót mondani. Várják a segítséget, hiszen az önkormányzat saját forrásból már nem bírja a kiadásokat – fogalmazott.

Tűzoltómunka

A kormánydöntésről értesülve Felsőzsolca továbbra is várakozó állásponton van, hiszen a kár mértéke és értéke akkora, hogy az önkormányzat egyedül nem tudja megoldani – mondta Németh Csaba, Felsőzsolcaönkormányzatának sajtószóvivője. Hozzátette: számítanak a kormány segítségére, sőt uniós támogatásra is. Amíg ezt nem kapják meg, addig az önkormányzat csak tűzoltómunkát tud végezni – fogalmazott. Azaz a legrászorultabbakon segítenek, anyagilag vagy a segélyszállítmányokkal – tudtuk meg.

ÉM-NSZR

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában