Helyi közélet

2010.06.30. 12:25

Parlagfű-mentesítés: árvíz miatt haladék?

<p>A bel- és árvíz miatt sok helyen lehetetlen volt a kitűzött határidőig elvégezni az első kaszálást. Erre figyelemmel van a hatóság. „Hallgatólagos megállapodás van közöttünk és az ellenőrzést végző Földhivatal között”...</p>

Július 1-jétől már ellenőrzik a földhivatalok és a jegyzők a kül- és belterületek parlagfűvel való fertőzöttségét. Június 30-ig a területet használóknak, tulajdonosoknak el kell végezniük az első kaszálást, meg kell akadályozniuk a parlagfű virágbimbók kialakulását. A bel- és árvíz azonban az első kaszálást a megadott határidőig az országban sok helyen, így megyénkben is lehetetlenné tette, ezért a Magyar Agrárkamara más agrárszervezetekkel közösen felkérte az szaktárcát. hogy a vis maior esetnek megfelelően járjon el a parlagfű elleni védekezésben is.

Haladék nincs, kímélet van


Mint a parlagfű-mentesítésben külterületeken illetékes Megyei Növény- és Talajvédelmi Igazgatóság vezetőjétől, Balogh Zoltántól megtudtuk, Borsod-Abaúj-Zemplén megyében mintegy 130 ezer hektár volt (illetve még van) ár- és belvíz által borítva, s ide tartoznak a munkagépek mozgását lehetetlenné tevő, mélyen átnedvesedett területek is, ahol a megelőző védekezésekre sem kerülhetett, kerülhet sor a kitűzött határidőig. A törvényi szabályozást azonban nem változtatták meg, azaz nincs haladék. Viszont a következőket határozottan kijelentette az igazgató:
– Hallgatólagos megállapodás van közöttünk és az ellenőrzést végző Földhivatal között. Nyilvánvalóan nem állhat szándékunkban, hogy „nekimenjünk” azon gazdáknak, földhasználóknak, akiknek a természeti katasztrófákból kifolyólag éppen elég bajuk van enélkül is. Egyébként a víz alá került területeken feltehetőleg nem csak a haszonnövények pusztultak el, de szerencsére a víz visszafogta a gyomnövények fejlődését is, így a parlagfűét is.

Másutt viszont...


A katasztrófáktól mentes területeken azonban az ellenőrzéseket és intézkedéseket haladéktalanul elkezdik, hangsúlyozta az igazgató. Mint minden évben, pályázat alapján kiválasztották az elmaradt védekezés esetén bevethető vállalkozókat is, akik a hatóság közérdekű védekezés elrendeléséről szóló határozata alapján 48 órán belül úgymond elvégzik a kényszerkaszálást. (A felmerülő költségeken túl a mulasztó földhasználó növényvédelmi bírság kiszabására is számíthat.)

Mérsékelten fertőzött

Megtudtuk még: megyénk a parlagfű-szennyezettség tekintetében országosan még mindig a mérsékelten fertőzött területek közé tartozik. A Csereháton, Észak-Borsodban, a Zempléni hegységben még vannak „szűz”, parlagfűmentes területek. A legfertőzöttebbnek számító térségeink a megye déli részén, illetve a Szabolcs megyével határos
Bodrogközben találhatók.

 

 

A parlagfűvel szennyezett külterületi ingatlanokkal kapcsolatos bejelentést a következő két számon fogadják: 46-515-700 (ez a Mezőgazdasági Szakigazgatási Hivatal központi száma), illetve a 46-503-400 (ez a Növény- és Talajvédelmi Igazgatóság száma).

- Észak-Magyarország -

 



Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában