Helyi közélet

2010.06.23. 13:26

Csúszott a rézsű, csúszott az út

<p>Miskolc - Az árvíz nemcsak házakat tett tönkre, de az úthálózatban is komoly károkat okozott.</p>

Megyénk közútjait több mint 200 helyen rongálták meg az elmúlt hetek viharai, árvizei. Ez nem kevesebb, mint 2,5 milliárdos kárt jelent. Mindezt Huszár János, a Magyar Közút Nonprofit Zrt. Észak-magyarországi Területi Főmérnökségének főmérnöke mondta el lapunknak, hozzátéve: még csak az előzetes felmérések történtek meg, a hét végére készítik el az árvízkárokról a részletes beszámolót. Azt azonban megtudtuk, a legtöbb kárt az utakban a rajtuk lezúduló víz okozta. Az ócsanálosi bekötőutat például 300 méter hosszan egyszerűen elmosta az áradat. Az 3-as út miskolci bekötő szakaszán is nagy a kár, itt a burkolat alatti ágyazatot vitte el a víz. Emiatt a külső sávot le kell majd vágni és újraépíteni. Másutt csúszások tették járhatatlanná az utakat: vagy a rézsű csúszott az útra, vagy a részűvel együtt csúszott meg az út.

Nem lehet közlekedni

A víz pusztításának következményeként megyénkben 12 helyen van fél pályás vagy teljes útlezárás. Jelenleg három úton nem lehet közlekedni: a Miskolcról Parasznyára vezető szakaszon a sajóvelezdi úton és a Felsőgágy-Krasznokvajda közötti szakaszon. Ezeken a területeken olyan nagy mértékű a csúszás, hogy a helyreállítási munkákat talajmechanikai feltárásnak kell megelőznie, jelezte a főmérnök. Néhány helyen azért rongálódott meg az út, mert azt át kellett vágni a víz elvezetése miatt. Ez történt Felsőzsolcán, Sajóládon és Nyékládházán. De mindezeken kívül a fokozott igénybevétel is nyomokat hagyott az úthálózaton (többször is csak katonai vagy mezőgazdasági gépekkel lehetett közlekedni a víz alá került településeken és a közelükben).

 

Nincs rá fedezet

A főmérnöknek jeleztük: egyes utakon megszámlálhatatlanul sok a kátyú. Huszár János ezt azzal magyarázta, hogy az esős időjárás, majd az árvíz miatt nem tudták időben elkezdeni a kátyúzást, ez a munka azonban jelenleg is folyik. A helyreállítási költségekről szólva elmondta: az árvíz okozta 2,5 milliárdos kárra a költségvetésük nem biztosít fedezetet, ezért az összeget jelezték budapesti központjukba, onnan pedig továbbították a kormányzat felé. Arról azonban, hogy megkapják-e és mikor a pénzt, nincs hír.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában