Helyi közélet

2010.05.21. 10:15

Később is lehet vallani

<p>Miskolc - Aki az árvízi védekezés miatt nem tudta feladni adóbevallását, ne essen kétségbe.</p>

Csütörtök éjfélkor lejárt a személyi jövedelemadó- és a vagyonadó-bevallások benyújtásának, valamint az adó megfizetésének határideje. Azok, akik az árvízi helyzet miatt nem tudtak eleget tenni kötelezettségüknek, ne essenek kétségbe, az APEH haladékot adott.

– A hazánkban tapasztalt rendkívüli időjárás miatt lehetőség van arra, hogy ha az adózó az árvízi védekezés miatt nem tudott határidőben eleget tenni személyi jövedelemadó bevallási, illetve befizetési kötelezettségének, az akadály megszűnése után is pótolhatja ezt – tájékoztatta lapunkat Gulyás Bernadett, az APEH Észak-magyarországi Regionális Igazgatóságának szóvivője.

Elég a hivatkozás

Ebben az esetben az adózónak igazolási kérelmet kell benyújtania, megjelölve benne azon körülményeket, melyek miatt bevallási, illetve befizetési kötelezettségének nem tudott határidőben eleget tenni. A Borsod-Abaúj-Zemplén megyébenkihirdetett veszélyhelyzetre tekintettel a térségben az árvíz miatt akadályoztatott ügyfelek részéről nem szükséges részletes indoklás az igazolási kérelemben, elegendő a veszélyhelyzetre történő hivatkozás – hangsúlyozta a szóvivő.

Az igazolási kérelem elbírálását követően az adózó olyan helyzetbe kerül, mintha a kötelezettségét határidőben teljesítette volna, vagyis ebben az esetben a késedelmes benyújtás, illetve befizetés miatti szankció alkalmazásától az adóhatóság eltekint. Fontos, hogy az igazolási kérelem csak papír alapon terjeszthető elő abban az esetben is, ha valaki a bevallását egyébként elektronikus úton nyújtja be. A bevallásukat papír alapon benyújtóknak az igazolási kérelmet a bevalláshoz kell mellékelni – emelte ki Gulyás Bernadett.

Május 19-éig az APEH Észak-magyarországi Regionális Igazgatóságához 179 ezer megyénkbeli szja-adóbevallás és 22 ezer egyszerűsített adóbevallás érkezett. Az észak-magyarországi régióban még 78 ezer bevallásra vár a hivatal. Azoknak, akik csak ezután nyújtják majd be a 2009. évi személyi jövedelemadóra vagy nagy értékű vagyontárgyakra vonatkozó adóbevallásukat, érdemes kis odafigyeléssel elkerülni a hibákat. Sok esetben fordul elő ugyanis, hogy az adózó elmulasztja aláírni a bevallást, nem jelöli meg a főlapon, hogy a visszaigényelhető összeget visszakéri, vagy az önkéntes pénztári kedvezmény utalási helyéül a pénztár helyett a saját számlaszámát tünteti fel – hívta föl a figyelmet Gulyás Bernadett szóvivő.

Jó tudni

Jó tudni, hogy a 100 ezer forintot meg nem haladó személyi jövedelemadó-kötelezettség megfizetésére az adóbevallás C lapjának erre szolgáló rovatában is kérhetünk legfeljebb négyhavi futamidejű, pótlékmentes részletfizetést illetékmentesen. Erre azoknak a magánszemélyek van lehetőségük, akik nem folytatnak vállalkozási tevékenységet, és általános forgalmi adó fizetésére sem kötelezettek. Akik úgy érzik, hogy vagyoni, jövedelmi és szociális körülményeik miatt négy hónap alatt nem tudják az adót megfizetni, vagy tartozásuk a 100 ezer forintot meghaladja, az adóbevallástól elkülönítetten benyújtandó kérelemre induló illetékköteles eljárásban hosszabb futamidejű részletfizetés, vagy más fizetési kedvezmény engedélyezését is kérhetik az adóhatóságtól.


<p> </p>

<hr />]]>

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában