Helyi közélet

2010.05.23. 15:16

Felkészülve várják, s készülődnek rá

<p>A pünkösdöt alighanem azok a fiatalok várják leginkább, akik immár tudatosan vállalják keresztény hitüket.</p>

Veress Zoltán felsővadászi római katolikus plébános 21 faluban szolgál. Idén 6 községből 14 fiatalt készített fel a pünkösdi – itt kétévente történő – bérmálásra, amelynek helye a krasznokvajdai templom lesz, pünkösd hétfőjén délután 3-kor. A feladatra a püspök az egri bazilika plébánosát, Mándy Zoltán pápai prelátus, címzetes apát kanonok, érseki helynök urat delegálta. Mi Veress Zoltánt kérdeztük az egyik legnagyobb keresztyén ünnepről. a pünkösdről, s az ahhoz kapcsolódó egyházi szokásokról.

Az ötvenedik napon
– A pünkösd a Szentlélek eljövetele, ekkor, a húsvétot követő ötvenedik napon, miként a Szentírásból tudjuk, szállt le a Szentlélek az apostolokra, s világította meg értelmüket, erősítette meg őket Jézustól kapott feladatuk teljesítésében: az egyház megalapításában és a jézusi örömhír egész világon való terjesztésében. A pünkösd szorosan összekapcsolódik a bérmálás szentségének kiszolgáltatásához. Ekkor már csaknem felnőtt fejjel, tudatosan vállalják a hitüket azok is, akik születésük után, szülői akaratból lettek keresztények. Régebben ennek ideje a nagykorúvá válás volt, idővel azonban, gyakorlati okból a korhatár lejjebb tolódott. A 13-14 éves kor az, amikor a lakóhelyükön még együtt vannak az általános iskola elvégzése előtt a fiatalok. A bérmálás szentségének kiszolgáltatása a püspök hatásköre, amire mást is delegálhat. Míg ez nem így volt, több évet is kellett várni mire a püspök mindenhová eljutott – tudtuk meg a plébánostól.

Püspöki, érseki, plénbánosi
Mint a plébános elmondta, elvileg ő is kérhetné, hogy delegálja a püspök e feladatra, de inkább idősebbekre szokott esni a választás. Krasznokvajdán bérmált már a püspökön túl az érsek is.
– Az ő felkéréseik meghaladják az időkereteket, még úgy is, hogy a jövő hétvégén is lesz püspöki bérmálás. Számomra pedig inkább a időpont volt a fontos. A fiatalokat felkészítettem és levizsgáztattam. Mindegyikük választott magának bérmaszülőt is. Volt eset, amikor egy fiúcskának nem volt kit választania, neki én lettem a bérmaszülője.
Megtudakoltuk azt is: Veress Zoltánnak ki a bérmaszülője. Édesapám Székelyudvarhelyen élő barátja. S ugyan ezt ők még születésem előtt eldöntötték, magamtól is őt választottam volna, nem is volt kérdés. Általában a keresztülők a rokonságból szoktak kikerülni, míg a bérmaszülőséggel a család barátait szokták, úgymond, bevonni a rokoni körbe.
A templom virágdíszben várja majd a nagy eseményt, a díszítésről a szülők gondoskodnak. Az ünnepi misét követően a családok külön ünnepelnek. Míg a bérmáló atyát és a jelen lévő vendég atyákat a képviselő-testület vendégeli meg.

Mi zajlik bérmálkozáskor?
A püspök, vagy delegáltja a bérmálkozó fiatal fejére teszi a kezét, e szavak kíséretében: „Vedd a Szentlélek ajándékának jelét!”. Majd kezet fog a fiatallal: „Béke veled.” A bérmaszülő pedig, jelezve erkölcsi támogatását, a fiatal vállára teszi a kezét.

Szalóczi Katalin
[email protected]

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában