Helyi közélet

2010.04.25. 21:13

Választás 2010 | MSZP - B.-A.-Z. megyei reakciók

<p>Miskolc - Helyzetkép a 2010-es választások második fordulója után az MSZP-nél.</p>


21:05 | Már több mint százan vannak az MSZP székházban Miskolcon. Káli Sándor, dr. Simon Gábor, Fedor Vilmos és dr. Tompa Sándor szocialista jelöltek rövid beszédet mondtak a jelenlévőknek.

Káli Sándor polgármester azt hangsúlyozta: kulcsszó most az, milyen viszonyt sikerül kialakítani a következő kormánnyal. Elvárásait már közleményben megfogalmazta az elmúlt héten. Így fogalmazott: komoly pofon ez az eredmény, de feldolgozzuk, és ősszel kemény és sikeres kampányunk lesz.

Dr. Simon Gábor azt emelte ki, hogy a kampánynak úgy vágtak neki, hogy a közvéleménykutatók alig 10 százalékos eredményt jósoltak a szocialistáknak. Ehhez képest volt olyan szavazókör, ahol csupán néhány szavazattal maradt fideszes jelölttársa mögött - mondta.

Fedor Vilmos szerint ilyen még nem volt, hogy egyetlen miskolci körzetben se nyertek. Ebből okulni kell, annak ellenére, hogy mindent megtettek az elmúlt években, hogy a város fejlődjön - hangsúlyozta. Hozzátette: nem lesz könnyű néhány hónap alatt megfordítani az eredményt, de szeretik annyira a várost, hogy sikerüljön nekik.

Dr. Tompa Sándor szerint le kell vonni a tanúságot, hiszen nem volt még ehhez fogható helyzetben az MSZP. Majd azzal zárta szavait: Hajrá Diósgyőr. Káli Sándor ezt azzal egészítette ki: Hajrá Miskolc, hajrá Diósgyőr.


20:55 | Az elsőforduló után már számítottunk arra, hogy ilyen eredmény születik - értékelte a választás eredményét Gúr Nándor, az MSZP megyei elnöke. Hozzátette: az országos átlagot már az elsőfordulóban is hozták, és ez az itteni környezetben, a helyi társadalmi problémákkal szembenézve elfogadható eredménynek tűniok.

A megyei elnök az edelényi körzetben harmadik lett vasárnap, Molnár Oszkár független jelöltnek sikerült az első helyet megszereznie. Gúr Nándor ezt úgy értékelte: nem egyedül a munka, ami meghatározó, a szélsőséges kinyilatkoztatások célravezetőbbnek bizonyultak.

Hogyan tovább? - tettük fel a kérdést a megyei elnöknek. Megyénknek erős képviselete lesz az országos frakcióban, feladatunk lesz, hogy a létező társadalmi problémákat kibeszéljük, megoldásokat, elfogadható válaszokat adjunk rá.

Elmondta azt is, hogy a mai naptól kezdve megkezdik a felkészülést az önkormányzati választásokra. Feladatuk a mostani állapoton változtatni.

Gúr Nándor pártja hibájaként említette, hogy megcsinálták ugyan a feladatokat, de nem tudták azokat megfelelően elmondani. Így fogalmazott: önmagában nem volt elég, hogy megtették.


20:15 | Ez van - ez a mondat hangzik el most legtöbbször az MSZP Corvin utcai székházában. Így veszik tudomásul az eredményeket, amelyek nem sokat változtak az április 11-ihez képest. A jelenlegi feldolgozottsági adatok alapján, és a beérkező szavazóköri eredmények szerint a legtöbb körzetben fideszes győzelem született.

Az irodában azt számolgatják, hogy vannak olyan körök, ahol csupán 4-5 szavazattal nyert fideszes jelölt, például dr. Simon Gábort - egy-egy szavazókörben - csak néhány szavazattal előzte meg dr. Zsiga Marcell.

Közben az irodába érkezett Gúr Nándor, az MSZP megyei elnöke is, aki Edelény körzetében indult. Hamarosan őt kérdezzük az eredményekről.


19:45 | Csaknem ötvenen vannak eddig az MSZP Corvin utcai miskolci irodájában. A jelöltek közül eddig Káli Sándor és Fedor Vilmos érkeztek meg a székházba. A vendégek kivetítőn nézik az eredményeket.

A szavazókörökből sorra érkeznek a delegáltak, az eddigi információk szerint az első fordulóhoz képest nem sokat változtak az eredmények, legalábbis, ami a sorrendet illeti: Tompa Sándor és Simon Gábor szocialista jelölteket megelőzték a kerületükben induló fideszesek, Sebestyén László és dr. Zsiga Marcell.


Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában