Helyi közélet

2010.04.08. 22:56

Választás 2010 | Hitelválság – van megoldás?

<p>Miskolc - A hitelválság megoldásáról is kérdezték olvasóink a pártok listavezetőit a fórumon.</p>

Magyarországon komoly hitelválság van, milyen megoldásokat hozna ennek megoldása érdekében? – hangzott a kérdés.

Király Bálint (LMP) azt hangsúlyozta: a rossz hitelfelvétel miatt bajba került családokat a futamidő meghosszabbításával kell segíteni, és meg kell szigorítani a jövőben a hitelfelvétel feltételeit.

Szepessy Zsolt (Összefogás Párt) szerint az első, legfontosabb feladat megvizsgálni, hogy a bankok miért adhattak kedvezőtlen feltételekkel hiteleket, és hogy felkészítette-e valaki a az embereket az esetleges következményekre. A listavezető szerint törvényeknek kell szabályoznia, hogy banktartozás miatt senki ne veszíthesse el a lakását.

Zsíros László (MDF) azt emelte ki: a rendszerváltás utáni piacnyitás a bankok esetében nem hozott versenyt, hiszen a pénzintézetek közel azonos feltételekkel kínálják hiteleiket.

Dancs Mihály (MSZDP) véleménye szerint az államnak és a kormánynak kellett volna megfelelő információhoz juttatni az embereket arról, milyen következményekkel járhat az eladósodás. „Jó pár évvel ezelőtt kellett volna megalkotni az etikai kódexet” – fogalmazott.

"Szigorúbb ellenőrzést!"

Pelczné dr. Gáll Ildikó (Fidesz-KDNP) számokkal támasztotta alá az emberek eladósodását. A KSH adatai szerint hazánk lakosságának hitelállománya 2000-ben 1,2 milliárd forint volt, ami 2009-re 7,9 milliárdra nőtt. Szerinte a legfontosabb feladat a hitelfelvevők tájékoztatása és a bankok ellenőrzésének szigorítása, mert bár a törvény erre lehetőséget ad, de a gyakorlatban nem működik megfelelően.

Gúr Nándor (MSZP) azt jegyezte meg: az sem helyes, ha az emberek túlságosan szigorú feltételek mellett vehetnek fel hitelt, azonban van változtatni való a jelenlegi banki rendszeren.

Budai Ferenc (Munkáspárt) a megoldást a törlesztéshez nyújtott kedvezményekben és a szocpol visszaállításában látja.

Egyed Zsolt (Jobbik) a jelenlegi kereskedelmi bankokat a „globális nagytőke helytartóinak” nevezte, megemlítve, hogy egyes pénzintézetek valóságos uzsorakamatra adnak hitelt.

Soltész Imre (MIÉP) az vetette föl, hogy az országban működő bankok mind idegen kézben vannak, amin a következő kormánynak változtatnia kell.

ÉM-HE


Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában