Helyi közélet

2010.04.08. 22:47

Választás 2010 | Egy percnyi program

<p>Miskolc - Szerdai fórumunk első pontjaként egy percben összegezhették a résztvevő pártok a választással kapcsolatos legfontosabb mondanivalójukat, mégpedig abban a sorrendben, ahogy majd a szavazólapra felkerülnek.</p>

Így elsőként Király Bálint, az LMP listavezetője kapott szót. Hangsúlyozta, pártja fiatal párt, alig több, mint egy éve alakult, mégpedig azért, mert szerintük a jelenlegi parlamenti pártok nem váltották be a hozzájuk fűzött reményeket. Igazi rendszerváltás nem történt az elmúlt húsz évben. Pártja programjának három alapvető kulcskérdése van, hangsúlyozta, a fenntartható fejlődés, az igazságosság és a részvétel.

Két párt

Az MDF megyei listavezetője, Zsíros László elöljáróban megjegyezte, pártja elkötelezetten támogatja Bokros Lajos gazdaságot stabilizáló programját. Ő azonban a megyei problémák beszélt: Borsodban munkahelyteremtésben gondolkodnak. Komoly szakmai stábbal feltérképezték a borsodi szénmedence vagyonát, újraindításukkal kétezer embernek tudnának munkahelyet adni. Közmunkaprogramuk is van, mert az Út a munkába program szerintük nem érte el a célját. Emellett az okatás fejlesztését tartják fontosnak, oktatási centrumokat hoznánk létre a hátrányos helyzetűeknek. A közbiztonság szempontjából szeretnénk újra felállítani a Belügyminisztériumot.

Dancs Mihály az MSZDP listavezetőjeként hangsúlyozta, elsődleges céljuk, hogy társadalmi békét teremtsenek. Azt látják, hogy az első számú probléma a a roma és nem romák közötti szembenállás, és egyetlen politikai párt sem tett lépéseket, hogy ezt a problémát felszámolják. Ezzel szemben szélsőséges parlamenti pártok készülnek a parlamentbe. Dancs Mihály pártja úgy látja, nem Magyar Gárdával kell felszámolni a problémákat, hanem „szociális gárdával”. Fontosnak tartja a megfelelő oktatást a szegénység számára.

A Fidesz és az MSZP

Pelczné dr. Gáll Ildikó a Fidesz-KDNP listavezetője arra kérte a jelenlévőket, hogy fogjanak össze, és mindnyájan menjenek el szavazni április 11-én, és szavazzanak pártjára, hiszen a a Fidesz az egyedüli demoktartikus erő ma Magyarországon. A Fidesz az egyetlen, amely képes megvédeni a családokat, hangsúlyozta a listavezető, a család tekintélyét. Képes munkahelyet létrehozni, képes megbecsülés nyújtani a nőknek, jövőt a gyerekeknek, ez a párt meg tudja védeni a magyar földet, és vizeket. Foglalkoztatást tud teremteni helyben és országosan is. Az egyetlen párt, amely az elmúlt húsz évben nemzetközi megbecsülést kapott. Meg tudja szüntetni a kiábrándultságot, a megszorításokat, meg tudja szüntetni a korrupciót, a lopást, a hazugságot, és jövőt tud biztosítani. Ezért a programjukat sem maguk készítették, mondta még a listavezető, hanem az élet írta, és a társadalom támogatottságát élvezi. A megvalósítás is a társadalom ügye.

Gúr Nándor, az MSZP listavezetője következett. Elmondta, pártja folytatni készül a kormányzást, de több dologban másképp, mint az elmúlt nyolc esztendőben. Bírálta az ellenzéket, szerinte nem lehet úgy elzárkózni, elhatárolódni a problémák megoldásától, mint ahogy ők elzárkóztak. „Amit tettünk és tenni kívánunk, az Magyarország érdekeit szolgálja”, fogalmazott a listavezető. „És ott leszünk mindenütt, ahol a megye helyzetén javítani lehet.”

Így látják...

A munkáspárti Budai Ferenc megjegyezte, munkahelyet szeretnének teremteni, és a működő bányákat tovább műveltetni. Az időseknek élhető életet, így visszaadnák nekik a 13. havi nyugdíjat. Egységessé tennék az érettségit, és az egyetemi felvételi rendszert.

A Jobbik listavezetője, Egyed Zsolt szerint négy pillére van a programjuknak, mindegyiket tönkretették az utóbbi években Magyarországon. Ezek: a megfelelő társadalompolitika, gazdaságpolitika, oktatáspolitika és egészségpolitika. Hangsúlyozta, szerintük ma mindenkinek van képviselete, csak a magyar embernek nincs, így szeretnének igaz magyar szót az Országgyűlésbe. „A szélsőséges pártok már a parlamentben vannak", utalt Dancs Mihály szavaira, ezzel az MSZP-re és SZDSZ-re utalt. Ez utóbbi pártnak, jegyezte meg, már megadták a kegyelemdöfést az EU választásokon.

Soltész Imre, a MIÉP listavezetője zárta az első körben a sort. Elmondta, úgy látják, pártjukat teljesen elhallgattatják az elmúlt években. Szerinte a magyar államnak gondoskodó államnak kellene lennie, el kellene tudni tartani a népet. Magyarországon ezzel szemben ma 3 millió forint az adóssága egy gyereknek, amikor világra jön. Munkahelyek nincsenek, nem csoda, ha aki csak teheti, külföldön vállal munkát.

Szepessy Zsolt (Összefogás Párt) a bemutatkozó egy perc idején még nem érkezett meg.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában