Helyi közélet

2010.04.26. 11:32

Vágtázik a magyar vidék

<p>Miskolc, Budapest - Ismét Nemzeti Vágta : de vidéki előfutamokkal, így az Északi Vágtával Miskolc-Szirmabesenyőn.</p>

A megrég megtartptt sajtótájékozón a 14 vidéki előfutam szervezői és számos vidéki médium is képviseltették magukat. „Őszintén remélem, hogy hamarosan az egy főre jutó GDP ismét növelésbe lendül, de legalább ilyen fontos az egy főre jutó boldogságérzet és büszkeség talpraállítása Magyarországon” mondta Dr. Tamás István a Nemzeti Vágta elnöke azzal összefüggésben, hogy a gazdasági válság ellenére a Vágta ismertsége és támogatottsága tovább nőtt az elmúlt évben. A sajtótájékoztató legfontosabb üzenetei a 14 Vidéki előfutamhoz, a magyar lófajták preferálásához, illetve az 5 naposra bővülő budapesti rendezvényhez kapcsolódtak. Az érdeklődést jól tükrözi, hogy a 80 fős Vágta médiasátorba nem fértek be az újságírók, így sokan a sátor előttről hangosítással követték az eseményt.

Újdonságok a 2010-es Vágtán

2010-ben a Nemzeti Vágta vidéki és budapesti versenyei gróf Széchenyi István emlékének adóznak. A Vágta rendezvények programját a Széchenyi Emlékbizottsággal szoros együttműködésben alakítják ki. A 2010-es Nemzeti Vágta 5 naposra bővül Budapesten, és a Hősök terén megépített versenypálya mellett egy új pálya is létesül az 56-osok terén. A Széchenyi-ről elnevezett második pályán a legváltozatosabb lovas bemutatók, kulturális és gyerekprogramok, esti gálaműsorok szórakoztatják majd a közönséget. Széchenyi a témája az idei rajzpályázatnak is amelyet az általános iskolai korosztálynak hirdettünk meg.

A Vágta szervezői különös hangsúlyt helyeznek arra, hogy a rendezvény a magyar vidék és a lovas élet adottságaihoz minél jobban illeszkedjen, jó bemutatkozási lehetőséget és nyerési esélyeket biztosítson minden résztvevőnek a legkisebb településtől a fővárosig. Ennek jegyében a 2010-es évtől kezdve külön díjazzák a futamokon résztvevő magyar lófajtákkal versenyzőket. A profi zsokék és 50 fölötti hendikep számú lovak nem indulhatnak a versenyen. Mindez nagyobb esélyegyenlőséget és még izgalmasabb versenyt teremt. Ezek a változások jelentősen növelik a nem telivér lovak esélyeit is.

Vidéki előfutamok

A szervezők legnagyobb örömére, idén már 14 vidéki közösség csatlakozott a Nemzeti Vágta programjához, önálló előfutamokat szervezve a Vágtára.

Ez teljesen új helyzetet teremt. A Nemzeti Vágta, a vidéki futamok szervezői és a budapesti főszervezők együttműködésére alapozó egész éves, országos programsorozattá teljesedik ki. A Vágta előfutamait az egyes régiók önállóan szervezik.

 A 2010-es előfutamok

Bácskai Vágta Április 24. Baja

Bükkösdi Vágta Április 25. Bükkösd

Sarkadi Vágta Május 1. Sarkad

Nyírségi Vágta Május 2. Nyíregyháza

Bácsalmási Vágta Május 8. Bácsalmás

Balatoni Vágta Május 9. Rádpuszta

Palóc Vágta Május 15. Mátranovák

Széchenyi Vágta Május 16. Nagycenk

Kocséri Vágta Május 16. Kocsér

Kisalföld Vágta Május 22. Győr-Gyirmót

Jász Vágta Május 23. Jászberény

Festetics Futam Május 23. Gyenesdiás

Bikali Vágta Május 29. Bikal

Északi Vágta Május 30. Miskolc-Szirmabesenyő

A Nemzeti Vágta vidéki előfutamainak általános fővédnöke Dr. gróf Bethlen István, a Magyar Páneurópa Unió elnöke. A helyi futamok számos kiváló szakember és közélezi személyiség védnökségét élvezik.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában