Helyi közélet

2010.04.28. 20:28

Terplán Zénó Díjat alapított a Gépipari Tudományos Egyesület

<p>Miskolc - Alapításának hatvanadik évfordulóját ünnepelte 2009-ben a Gépipari Tudományos Egyesület.</p>

Ebből az alkalomból határozta el az Országos Elnökség, hogy „... a magyar Mérnök és Építész Egyesület alapítóinak szándéka előtti tisztelgésül – az annak hagyományait következetesen felvállaló Pattantyús Ábrahám Géza életművét folytató – Terplán Zénó emlékét egyesületi nagydíjjal örökíti meg. Terplán Zénó a Műszaki Nagyjaink sorozat szerkesztésének és kiadásának támogatásával és szorgalmazásával olyan szellemiséget hagyott ránk örökül, amit ünnepélyesen követendő példaként vagyunk szerencsések tagjaink elé állítani.

Az Egyesület e díjjal emléket kíván állítani hazai műszaki tudományos életünk, műszaki irodalmi életünk, valamint a műszaki felsőoktatás egyik legkiválóbb képviselőjének, egyesületünk Örökös Tiszteletbeli Elnökének, dr. Terplán Zénónak, aki több mérnökgeneráció oktatásával és igen széles területen műszaki oktatásunk és műszaki irodalmunk fejlesztésével elévülhetetlen érdemeket szerzett.

Terplán Zénó ötvenhárom éven át tanított a Miskolci – korábban – Nehézipari MűszakiEgyetem Gépelemek Tanszékén, Miskolc Városa díszpolgárául fogadta. A díjat az egyesület első alkalommal április 24-én, a GTE küldöttgyűlésén dr. Döbröczöni Ádámnak, a Miskolci Egyetem professzorának adományozta.

B.Gy.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában