Helyi közélet

2010.04.19. 14:44

Óriási sikerrel zajlott a 2010-es Elektromobil verseny Miskolcon

<p>Miskolc - A Föld Napja alkalmából idén második alkalommal mérték össze teljesítményüket azok az elektronikus hajtással rendelkező járművek, melyeket magyar felsőoktatási intézmények hallgatói csapatai terveztek és kiviteleztek a miskolci Robert Bosch Power Tool Kft. által hirdetett versenyre.</p>

Ha Föld napja, akkor Elektromobil verseny: minden négyzetméterre jutott egy mérnök Miskolcon

  • 6 országból érkezett a 80 környezetkímélő, elektromos hajtású autó
  • Több ezer egyetemista szurkoló
  • Izgalmasabbnál izgalmasabb marathoni futamok
  • A régió legnépszerűbb Föld napi eseménye
  • Segélyakció kezdeményezése az árvíz károsultjainak
  • Tájrehabilitáció májusban a verseny helyszínén

Az ökoautókba ezúttal 6-6 kéziszerszámot kellett beépíteni, így a 80 járgányt összesen 480 Bosch kéziszerszám hozta mozgásba, melyeket a pisztoly eldördültekor a startvonalon illesztettek a csapatok megálmodott kocsijaikba. Miskolc egy napra a mérnökök nemzetközi szintű fellegvára volt, hiszen 6 országból több ezer hallgató – versenyzők és szurkolók – lepte el a várost, hogy ismét bebizonyíthassák: az „Életre tervezve“ nem csupán egy jól csengő szlogen.

(…) Napjainkban az innováció kulcsfontosságú a globális fejlődés biztosításához. Kiemelt jelentőségű az a felelős nagyvállalati attitűd, mely a fiatal generációt bevonó programokkal aktivizál, hiszen ez adhat válaszokat a jövő kihívásaira.” – hangsúlyozta megnyitó beszédében Horváth Attila, a Robert Bosch Power Tool Kft. gyárigazgatója.

Futam eredmények

A gyorsulási futam bajnokaként az egyetemi csapatok közül a Debreceni Egyetem EEFM TEAM elektromobilja, míg a középiskolások kategóriájában a kassai Andrássy Gyula Szakközépiskola GÉPace csapatának járgánya futotta a legjobb időt. A műszaki megoldás alapján a kecskeméti GAMF egyetem hallgatói közül verbuválódott LECSÓ nevű csapat kreációját díjazta első helyezéssel a zsűri, míg a Miskolci Egyetem GÉPÉSZ CAR csapat hallgatói büszkélkedhetnek a legdizájnosabb autóval a közönség szavazatai alapján. A körverseny középiskolások fordulójában is a kassai Andrássy középiskolás csapata aratta le a babért. Az egyetemisták és főiskolások között lezajlott körverseny, vagyis a 2010-es Elektromobil verseny abszolút győztese a Miskolci Egyetem CSETTEGŐK csapata lett. A verseny győzteseit a tárgyi nyeremények és természetesen az „Az Év Elektromobilja” cím mellett stuttgarti tanulmányúttal jutalmazták a szervezők.

Egész napos program kavalkád

A miskolci Sportcsarnok előtt rendezett gigászi méretű, egész napos családi rendezvényt óriási érdeklődés kísérte, a két műsorvezető, Görög Zita és Szujó Zoltán fergeteges társaságában több tízezer látogató szurkolt a vállalkozó kedvű fiataloknak és különleges járgányaiknak, s a futamok szüneteiben kreatív, szabadtéri akadályversenyen mérhették össze tudásukat felnőttek és gyerekek. A WWF hasznos, hétköznapi környezettudatos tippekkel felpakolt klímaautója mellett robotbemutató, jégszobrászat, Rally-autó bemutató és zenés, színpadi előadások sora szórakoztatatta a nagyérdeműt.

Az Elektromobil verseny komoly kihívások elé állítja a mérnökhallgatókat. Az innováció és fenntarthatóság üzenete mellett nagyon fontosnak tartjuk, hogy a világnak, a hétköznapi embereknek is megmutassuk: a mérnökök nem elefántcsonttoronyban üldögélő, a számítógépek billentyűit ütögető csodabogarak, hanem kreatív, sokszor nemzetközi kitekintéssel bíró, csapatmunkában együttműködni képes, trendi fiatalok. A szebbik nemnek hirdetett futamindító- és Elektromobil szépe verseny hatalmas sikere és a kiegészítő programokon megjelent több ezer érdeklődő is azt bizonyítja, hogy a fiatal mérnökök nagy népszerűségnek örvendenek.” – mondta el kérdésünkre Zemlényi Tamás, a verseny főszervezője.

Köztudott, hogy a magyarországi Bosch csoport évek óta kiemelten támogatja a magyarországi felsőoktatást: a vállalatcsoport eddig több mint 500 millió forintot fektetett a magas színvonalú, több nyelvet beszélő fiatal mérnökök képzésébe – felismerve, hogy a válság közepette felértékelődik a szakképzett mérnöki képzettség, a tehetségmenedzsment. A Bosch csoport számára az egyik fő irányvonal ezen törekvéseinek folytatása: szerepvállalás a pálya vonzóbbá tételében, együttműködés hazai egyetemekkel és nemzetközi szakmai fórumokkal, az „Együtt a jövő mérnökeiért” közös akcióterv folytatása és a hamarosan szövetséggé alakuló program támogatása.

Nagyon örülünk, hogy a tavalyi sikernek köszönhetően háromszor annyi csapat jelentkezett a versenyre; idén a határon túlról is, hat országból érkeztek az izgalmasabbnál izgalmasabb elektromobil kreációk. Reméljük, hogy az esemény nem csupán felhőtlen szórakozást nyújtott, hanem sikerült elgondolkodtatnia is mind a közönséget, mind pedig a mérnökhallgatókat, hogy a fenntartható, környezettudatos jövőhöz ki-ki hogyan tud hozzájárulni.” – mondta el a gyárigazgató, majd hozzátette: „(…) vállalatunk felelős innovációs- és környezettudatos filozófiája nemcsak a verseny üzenetében és az egész napos eseményfolyam kínálatában érhető tetten, hanem abban is, hogy május folyamán a verseny helyszínéül szolgáló zöld felületet rehabilitálni fogjuk, így az esemény kapcsán ez a terület is még szebb lesz.

Rögtönzött segélyakció

A verseny napján a Bosch csoport miskolci gyára rendkívüli segélyakciót szervezett a borsodi árvíz károsultjainak javára, melyhez a gyár ötszáz ezer forintos támogatással csatlakozott.


Elektromobilok versenye

eszak | 2010.04.17 17:11

Miskolc - Izgalmas versenyekkel és szórakoztató programokkal várták a szervezők a miskolci Elektromobil versenyre az érdeklődőket.


Támogatás a borsodi árvíz károsultjainak

fuggetlen | 2010.04.17 20:01

Miskolc - Második alkalommal rendezte meg szombaton a miskolci Bosch Kft. az Elektromobil versenyt, ahol több ezer mérnökhallgató mérte össze tudását. Az esemény a régió legjelentősebb Föld napi rendezvénye. Az árvízkárosultak javára a verseny helyszínén lakossági gyűjtést kezdeményeztek a szervezők.


Figyelem! Lezárások az elektromobil verseny miatt

boon | 2010.04.15 10:02

Miskolc - A szombati II. Bosch Elektromobil verseny miatt április 16-án és 17-én lezárások, terelések és várhatóan péntektől lesznek a Népkert környékén.


Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában