Helyi közélet

2010.04.19. 14:16

Lassan apadnak a folyók Észak-Magyarországon és már a belvíz ellen is védekezni kell

<p>A Bódva tizennyolc órával ezelőtt tetőzött, azóta csupán 12 centimétert apadt a vízszint. A többi Észak-magyarországi folyón szintén levonulóban van az árvíz, de árvízvédelmi készültségen még mindig 125 kilométer hosszúságban kell fenntartani. Vízátfolyások hat útszakaszon nehezítik, vagy teszik lehetetlenné a közlekedést.</p>

Csont Csaba, az észak-magyarországi Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság árvízvédelmi osztályvezetõje a Független Hírügynökséggel azt közölte: a több településen lakóházakat is elöntõ Bódva rendkívül lassan apad, középsõ és alsó szakaszán még mindig igen magasak a vízszintek. Szendrõnél a csaknem két nappal ezelõtt kezdõdött és 18 órán keresztül tartó tetõzést követõen, ma reggelig mindössze 12 centiméteres apadást észleltek, ami óránként fél centiméter vízszintcsökkenést jelent.

A Sajó csaknem teljes hosszán lassan apad, mindössze a Tiszához közeli torkolati szakaszán várható még néhány centiméteres emelkedés, ugyanakkor középsõ és alsó szakaszán továbbra is magas, másod fokú készültségi szinthez közeli vízállások a jellemzõk. A napokban kialakult árhullám levonulóban van a Hernádon is. Gesztelynél vasárnap délután 317 centiméteres vízállással tetõzött a folyó, majd megkezdõdött az egyelõre lassú apadás. Mivel a Hernád befogadóján, a Sajón továbbra is magasak a vízszintek, így a folyó alsó szakaszán a következõ 24-36 órában csak mérsékelt vízszintcsökkenés várható - tudatta Csont Csaba.

Hozzátette: a Bodrogon további lassú áradás várható, de a vízállások egyelõre kevéssel elmaradnak a készültségi szintektõl. A folyó vízgyûjtõjére ma újabb csapadék hullik és további kisebb áradás valószínû. Újabb kisebb árhullám képzõdött a Tisza felsõ szakaszán, de a vízállások Tokaj felett továbbra is elmaradnak a készültségi szintektõl. A várható mai és holnapi esõkbõl újabb kisebb árhullám alakulhat ki.

A mai napra folyamán várható esõkbõl, fõképp a Sajó, a Bódva és a Bodrog vízrendszerében lehet jelentõsebb csapadék, így a felsõ folyásokon újabb, a korábbiaknál számottevõen kisebb árhullám kialakulása valószínû. Az újabb árhullám az alsó szakaszok apadását némileg tovább késleltetheti.

Az árvizek miatt összesen hat útszakaszon nehéz, vagy lehetetlen a közlekedés: Sajóivánka és Sajókaza, Komjáti és Tornaszentandrás, Szendrõ és Szendrõlád, Edelény és Balajt, Muhi és Köröm, valamint Tiszaújváros és Kesznyéten között.

Borsodban nemcsak az ár-, hanem a belvíz is gondokat okoz. Az osztályvezetõ tájékoztatása szerint az elöntött területek nagysága összesen 6580 hektár, amelybõl 1970 hektár vetés, 1145 hektár szántó, 3030 hektár rét, vagy legelõ, 435 hektár pedig az egyéb mûvelési ágú terület, például erdõ. Elsõ fokú belvízvédelmi készültség van érvényben egyes hevesi és dél-borsodi területeken, valamint a Bodrogközben. Az utóbbi kistérségben másodfokú védekezés is zajlik, csakúgy, mint a Taktaközben.

Az árvízi védekezésben eddig 88, a belvíz elleni küzdelemben pedig 51 ember vett részt - közölte Csont Csaba.


Árvíz Borsodban: alul víz, felül víz

fuggetlen | 2010.04.19 12:01

Elhúzódó apadásra, emiatt pedig hosszú védekezésre készülnek azok a szervezetek és önkormányzatok, amelyek napok óta küzdenek a Bódva és a Sajó árvizével Borsod megyében.


Útelöntések, levonuló árhullám

eszak | 2010.04.19 10:37

Miskolc - A Sajón gyorsan levonult az árhullám, a Bódva lassan apad.


Árad a Hernád, apad a Sajó

eszak | 2010.04.19 10:34

Miskolc - Kiköltöztetett családok és lassú apadás: a hét vége mérlege a folyók áradása kapcsán.


Árvíz: Útlezárások Borsodban

boon | 2010.04.19 10:20

A Sajó, a Hernád és a Bódva áradása miatt továbbra is több útszakasz van lezárás alatt Borsod-Abaúj-Zemplén megyében.


Szögliget ivóvíz nélkül maradt

fuggetlen | 2010.04.18 17:35

Újabb mellékutat kellett lezárni Borsod-Abaúj-Zemplén megyében, így már féltucatnyi olyan út van itt, amelyeken a víz miatt nem lehet közlekedni.


Árvízvédelmi tájékoztató

boon | 2010.04.18 14:49

Folyóink külföldi és hazai vízgyűjtő területein a tegnapi nap folyamán jelentős csapadéktevékenység nem volt.


Tájékoztatás az útállapotokról

boon | 2010.04.18 13:52

Vízátfolyás miatt az alábbi útszakaszok járhatatlanok Borsod-Abaúj-Zemplén megyében.


További útlezárások az áradások miatt Borsodban

fuggetlen | 2010.04.18 09:26

Sajólád, Bőcs, Putnok, Kesznyéten, Tiszaújvários, Szalonna - Újabb utakat zártak le a Hernád és a Sajó áradása miatt vasárnap reggeltől.


Támogatás a borsodi árvíz károsultjainak

fuggetlen | 2010.04.17 20:01

Miskolc - Második alkalommal rendezte meg szombaton a miskolci Bosch Kft. az Elektromobil versenyt, ahol több ezer mérnökhallgató mérte össze tudását. Az esemény a régió legjelentősebb Föld napi rendezvénye. Az árvízkárosultak javára a verseny helyszínén lakossági gyűjtést kezdeményeztek a szervezők.


Árvíz Borsodban - Még rokonoknál vannak az árvíz miatt kiköltöztetett családok Szalonnán

fuggetlen | 2010.04.17 14:26

Szalonna, Szendrő - Már apad a Sajó és a Bódva, de több helyen még mindig védekeznek az önkormányzatok az ár ellen. Szalonnán pénteken tizenhat embernek kellett elhagynia otthonát, mert házaikat körbefogta a víz, ők rokonokhoz költöztek. Most Szendrőnél fenyeget a Bódva árhulláma.


Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában