Helyi közélet

2010.04.28. 21:36

Kérdések és válaszok a villamosvonal-rekonstrukció kapcsán

<p>Miskolc - Megkezdőnek a Zöld Nyíl Miskolci Villamosprojekt munkálatai május 3-án 3.40-től május 9-én 24.00 óráig a Thököly utcánál egy vágánykapcsolat beépítésével, emiatt villamospótló autóbuszok fognak közlekedni a Dayka Gábor utca (Városház tér után) és az Újgyőri főtér között.</p>

A villamosvonal-rekonstrukció kapcsán felvetődő kérdéseket eljuttattuk az MVK Zrt.-nek, a következő válaszokat kaptuk Csontos Ágnes pr-menedzsertől.

1. Hogyan juthatok el a Tiszai pályaudvarról Diósgyőrig? 

A Tiszai pályaudvarról villamossal juthatnak el az utasok (Városház tér után) a Dayka Gábor-Hunyadi utca kereszteződésénél kialakított ideiglenes villamos végállomásig. Ennek a kereszteződésnek az egyik sarkán lesz a villamos ideiglenes végállomása, a másik (kb. 20 méterre lévő) sarkán pedig a villamospótló autóbusz megállója, ahova át kell sétálni és ott lehet átszállni a villamospótló autóbuszokra.

A villamospótló autóbusszal az Újgyőri főtérig utazhatnak az utasok. Az Újgyőri főtéren a Vasas Művelődési Központ előtt fognak megállni a villamospótló autóbuszok. Azok, akik Diósgyőr és Vasgyár felé utaznak tovább, a körforgalom közepén lévő villamosmegállókat vehetik igénybe. A Diósgyőr irányába közlekedő 1-es villamosra a jelenleg Tiszai pályaudvar irányába haladó villamos megállójában lehet majd felszállni. A 2-es villamost sem a megszokott megállóban, hanem néhány méterrel távolabb lehet igénybe venni. Az utasokat a tájékozódásban segíteni fogják az MVK Zrt. kollégái is közvetlenül ezeken a helyszíneken.

A villamospótló autóbuszok a Thököly utca kivételével a villamosmegálló helyeken állnak meg. A Thököly utcánál ideiglenes megállókban állnak meg a villamospótlók, Diósgyőr irányába a járdasziget mellett párhuzamosan, a belváros irányába pedig az Északi tehermentesítőn a benzinkúttal szemben lévő ideiglenes megállóban lehet felszállni.

2. Milyen bérletet fogadnak el a pályarekonstrukció idején? Érvényes lesz-e a villamosbérletem a villamospótló járatokon?

A villamospótló autóbuszok a villamosokra érvényes utazási igazolványokkal (bérletekkel, jegyekkel) és az utazási feltételek szerinti kedvezményekkel vehetők igénybe.


Az eredeti mérethez kattintson a képre!


3. Hol dolgoznak pontosan az első szakaszban? Hol a másodikon? Hol folytatódik utána?

Május 3-9. között a Kivitelező a Thököly utcánál fog dolgozni, itt egy villamos vágánykapcsolat kerül beépítésre. Május 10  - június 15. között a Tiszai pu. és a Szinvapark között fognak dolgozni a szakemberek, a villamospálya lezárása ekkor a Tiszai pályaudvar - Thököly utca szakaszon történik. Azért van szükség a Tiszai pályaudvartól egészen a Thököly utcáig lezárni a villamosforgalmat, mert a szakemberek nem csak egy adott helyszínen fognak dolgozni, hiszen a pályarekonstrukció mellett számos egyéb munkálat történik meg, például a közművek kiváltása, felsővezetékek lebontása, oszlopok cseréje.

4. Többet kell-e várakoznom a felújítás ideje alatt? Mennyivel növeli meg a menetidőmet?

Várhatóan nőni fog a menetidő, mert át kell szállni a villamosról a villamospótló autóbuszokra, illetve a villamospótló autóbuszok is tovább növelik a közúti forgalmat, így lelassulhat a közlekedés. Ezért kérjük, hogy a forgalmi változás miatt utazásuk megtervezésekor a hosszabb menetidőt vegyék figyelembe.


Az eredeti mérethez kattintson a képre!


5. Május 3-tól érettségik kezdődnek. Mennyivel érdemes hamarabb elindulniuk a vizsgázóknak? Várhatók-e közlekedési dugók?

Minden középiskola érettségiző diákja (illetve minden miskolci iskola) megkapta az információkat a forgalmi változásokról az önkormányzaton keresztül. Mivel a reggeli csúcsidőszakban valószínű, hogy lesznek torlódások, nagyobb menetidővel kell számolni, ezért induljanak el a megszokottnál hamarabb.

6. Milyen forgalomelterelésekre számíthatunk május 10-től?

A május 10-június 15. közötti forgalmi változásokat még nem szeretnénk kommunikálni, mert az egy nagyobb szakasz, összetettebb terelésekkel, több változással, így nem akarjuk, hogy a túl sok információ megzavarja a lakosokat. A következő szakasz forgalmi rendjéről a tájékoztatót jövő hét elején fogjuk megadni.


Az eredeti mérethez kattintson a képre!



Autósok figyelem!

A forgalmi változások a
– Hunyadi utca
– Tizeshonvéd utca
– Győri kapu (Thököly utcai megálló)
– Északi tehermentesítő út
– Északi tehermentesítőre kivezető névtelen utca
– Újgyőri főtér környékét érintik.


– Hunyadi utca 1.

1. Ideiglenes villamosperon (40 méter hosszan a Hunyadi utca 12-14. alatt)
2. Ideiglenes autóbusz megállóhely (Dayka G. u.– Hunyadi u. kereszteződés)
3. Félpályás útlezárás (Hunyadi u. – Rácz Gy. u. kereszteződéstől a Petőfi utcáig)
4. Kétirányú forgalom marad továbbra is (a déli vágányon és a szabadon maradt forgalmi sávban)
5. Az érintett területen megállni és várakozni tilos.
6. 40 darab parkolóhely megszűnik!


– Tizeshonvéd utca 1.

Behajtani tilos a nyugati irányba közlekedő gépjárműveknek a Győri kapu Thököly u. – Nagyváthy u. közötti szakaszára (kivéve MVK Zrt. és célforgalom), útirányt jelző tábla segíti a közlekedést a Nagyváthy u. – Tizeshonvéd u. kereszteződésnél.


– Győri kapu (Thököly u. megálló)

Behajtani tilos a keleti irányba közlekedő gépjárműveknek! Ideiglenes villamospótló autóbusz megállóhely: a jelenlegi villamosmegállóval párhuzamosan, a Korona üzletház előtt az Újgyőri főtér irányába közlekedőknek. Útirányjelző tábla segíti a közlekedést a Thököly u. Győri kapu csomópontban.


– Északi tehermentesítő út

Ideiglenes villamospótló autóbusz megállóhely: a benzinkúttal szemben (a Győri kapu sarkán) az északi tehermentesítőn, körülbelül 20 méter hosszan a belváros irányába közlekedőknek. A megállóhely miatt a benzinkútra balra vezető sáv elhúzása megtörténik a Centrum felől érkező, egyenesen tovább haladó sáv területére történő helyezéssel. Így a szélsősávban kialakul egy buszsáv. A Thököly u. déli oldalának jobbra kanyarodó sávját visszaterelik az egyenesen haladó sávba. Útirányjelző tábla segíti a közlekedést a Thököly u. Győri kapu csomópontban.


– Északi tehermentesítőre kivezető névtelen utca: a korábban ott lévő forgalomcsillapítót (fekvőrendőrt) eltávolították az utca teljes hosszában új aszfaltot kap.


– Újgyőri főtér: A posta épülete előtt új autóbuszmegálló létesül.




Lakossági tájékoztató

Az MVK Zrt. április 29-én (csütörtökön) este 6 órától lakossági tájékoztatót tart a várható forgalomelterelésekről Miskolcon az Ifjúsági és Szabadidő Házban.


- Hajdu Mariann -

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában