Helyi közélet

2010.04.16. 17:36

Kiköltöztettek tizenhat embert Szalonnán Borsodban

<p>Szalonna - A Bódva folyó áradása miatt tizenhat embernek kellett elhagynia otthonát a Borsod megyei Szalonnán, ideiglenesen a helyi iskola tornatermében helyezték el őket. A Sajó és a Bódva mentén kilenc településen folyik védekezés, most száz ember pakolja a homokzsákokat azokon a helyeken, amelyeket veszélyeztet a víz. Borsodban öt út járhatatlan az árvíz miatt.</p>

Rétközi Ferenc, a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság igazgatója a Független Hírügynökségnek elmondta: komolyabb védekezés folyt Szendrõ térségében és Ónodnál is. Hozzátette: péntek délutánig negyven helyen szivattyúzták a vizet különbözõ épületekbõl, pincékbõl a katasztrófavédelem szakemberei.

A folyók több utat is elöntöttek, emiatt le kellett zárni a sajógalgóci bekötõutat, a Muhi és Köröm közötti, a Putnokot és Borsodbótát összekötõ, valamint a 26-os fõút és Sajókaza közötti útszakaszokat. Három hónap alatt harmadszor nehezíti árvíz a két zsáktelepülés, Tornaszentandrás és Tornabarakony lakóinak életét. A két faluba személygépkocsival nem, csak magasabb építésû jármûvel lehet bemenni. Teljesen megközelíthetetlen település azonban most nincs.

Csont Csaba, az Észak-magyarországi Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság árvízvédelmi osztályvezetõje a Független Hírügynökséget arról tájékoztatta, hogy a napokban lehullott nagy mennyiségû csapadék miatt alakult ki árvíz a Sajón és a Bódván. A Sajón péntek reggel 394 centiméteres tetõzéssel a második eddigi legmagasabb vízszintet mérték Sajópüspökinél, a Bódva pedig több mint tíz centiméterrel meg is haladta az eddig mért legnagyobb árvízi szintet. A folyón 291 centiméteres vízállást regisztráltak. Csont Csaba hozzáfûzte: a folyók továbbra is áradnak.


Árvíz Borsodban: Ma várható a Sajó és a Bódva tetőzése

fuggetlen | 2010.04.16 08:36

Pénteken várható a Sajó és a Bódva tetőzése a Sajó völgyében. Az árhullám mértéke meghaladja a harmadfokot, mindkét folyó vízszintje rekordmagasan áll.


Földcsuszamlás a papírgyárnál

boon | 2010.04.16 08:29

Miskolc - A lillafüredi kisvasút nyomvonalát több helyen alámosta a csapadék, statikus vizsgálja meg, hogy biztonságosan használható-e.


Áradás: Útlezárások Borsodban

boon | 2010.04.16 08:12

Az utóbbi idők heves esőzései miatt több folyó is megáradt Borsod-Abaúj-Zemplén megyében, ezért útlezárásokra került sor.


Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában