Helyi közélet

2010.04.18. 14:00

A bérlők kétharmada nem fizet rendesen

<p>Miskolc - Nem fizetés miatt 500 bérlővel bontott szerződést a MIK Zrt., 120 ügy áll végrehajtás előtt.</p>

A kilakoltatási moratórium feloldása óta Miskolc bérlakásaiból még senkit nem tettek az utcára, de sok családra várhat hajléktalanság. Miskolcon jelenleg 5400 önkormányzati bérlakás van, ezek kezelését a MIK Miskolci Ingatlangazdálkodó Zrt. végzi, tájékoztatta lapunkat Horváth Szabolcs, az ingatlangazdálkodó kommunikációs és marketing munkatársa. Közülük körülbelül 500 bérlő esetében történt meg a szerződés felmondása díj nem fizetés miatt az elmúlt években.

Évekig is elhúzódik

– Ezt azért fontos hangsúlyozni, mert egy ilyen eljárás akár évekig is tarthat. Jelenleg végrehajtás előtt mintegy 120 ügy áll. Ugyanakkor arra is szeretnénk felhívni a figyelmet, hogy a bérlő az eljárás bármely szakaszában – így még a végrehajtás előtt is, sőt akár részletekben is – törlesztheti tartozását, ekkor a MIK Zrt. kéri az eljárás megszüntetését, és a lakó továbbra is lakásban maradhat – Hangsúlyozta Horváth Szabolcs, hozzátéve:

– A kilakoltatást hosszú, gyakran több éves folyamat előzi meg. A bérleti díj nem fizetése miatt – a jogszabályok szerint – többször felszólítást küldünk ki, majd ha ezek nem vezettek eredményre, felmondjuk a jogviszonyt, és elindítjuk a lakáskiürítési eljárást a bíróságon. A kilakoltatást a bíróság rendeli el, és az általa kijelölt végrehajtó hajtja végre. Ennek során jelen van MIK Zrt. házkezelőségének munkatársa is, aki jegyzőkönyvet felvéve veszi vissza a lakást.

Csökkentenék

Az ingatlangazdálkodó nyilvántartása szerint jelenleg 3616 a hátralékosok száma, vagyis a bérlők kétharmada nem fizet határidőre. Ezek közül csak egyhavi lakbértartozása 1387 bérlőnek volt, 2229-en legalább kéthavi lakbérrel tartoztak. A legnagyobb összegű tartozás, amelyet egy bérlő halmozott fel mintegy 1,5 millió forint volt. Az összes lakbérhátralék nagysága 230-260 millió forint között mozog, ezt az ingatlangazdálkodó minden rendelkezésére álló eszközzel igyekszik csökkenteni – fűzte hozzá Horváth Szabolcs, megjegyezve: a számláikat fizetni nem tudó bérlők az önkormányzat szociális osztályához fordulhatnak segítségért.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában