Helyi közélet

2010.03.24. 13:26

Tavaszi takarítási akció Hétesben

<p>Ózd - Az utóbbi hetekben a romák lakta ózdi Hétes-telep akkor került szóba, amikor a híradások a 92 éves idős asszony brutális bántalmazásáról számoltak be.</p>

Az ott élők azonban többször is elmondták, hogy máshonnan érkeztek az elkövetők, és őket is megrázta mindaz, ami Solymosi Miklósnéval történt. Az eset óta nyugalom van a környéken, a lakók pedig már a tavaszi takarítási programra készülnek.

A hétesi romák saját nagymamájuknak tekintették Solymosi Miklósnét, a néhány héttel ezelőtt brutálisan megvert, majd elhunyt asszonyt. A telepen élők is hangsúlyozták: a megdöbbentő cselekményhez nekik semmi közük, máshonnan érkeztek azok a fiatalok, akik ezt a szörnyűséget elkövették.

- Közénk tartozott a néni, semmi bajunk nem volt, normálisan éltünk együtt. Azok a romák, akik ezt tették Istenmezőről jöttek, egy buli után csinálták mindezt. Nagyon sajnáljuk, így történt. A néni sokat törődött a gyerekekkel, sétáltatta, jó tanácsokkal látta el őket. Mi is megdöbbentünk a történteken – mondta Budai Zoltán, hétesi lakos.

Dolgoznának

Most nyugalom van a telepen. És közel sem olyan szemetes Hétes, mint korábban. Berki Lajos, a cigány kisebbségi önkormányzat elnöke már a tavaszi takarítási akciót szervezi. Sokan jelentkeztek, hogy dolgozni akarnak, a keret azonban csak tíz ember felvételét teszi lehetővé az Út a munkához programba. A saját környezetüket, az egész telepet rendbe tehetik az ott élők, az előttünk álló hetekben.

- Sokan vannak, akik dolgozni akarnak, és szociális helyzetüknél fogva lehetőség nyílik az alkalmazásukra. Többen azt is fölajánlották, hogy az így keresett jövedelmükből egyenesen vonják le a lakbért, így nem halmoznak föl nagyobb mértékű tartozást.” – árulta el Berki Lajos, az ÓCKÖ elnöke

Az elmúlt esztendőkben egyébként sokmillió forintot költött az önkormányzat arra, hogy Hétest tisztán tartsa. Sokáig az volt a tapasztalat, hogy szemétszedés, és a takarítás csak nagyon rövid, átmeneti megoldást jelent. Berki Lajos szerint azonban a rendszeres munka a hétesieket is arra ösztönzi, hogy valamelyest vigyázzanak a rendre.

ÉM/ME


Kapcsolódó cikkek:

Végső nyugalomra helyezték Erzsike nénit
A Gyári temetőben kísérték utolsó útjára Solymosi Miklósnét, a 92 esztendős asszony február 13-án hunyt el egy súlyos bántalmazás következményeként.

Hétes..., ahol "beszél" a nyomorúság
Az ózdi Budai Barnabás és családja a reménytelenségből tört ki, s most ugyanott van, ahonnan indult, Hétesben. A Sziklás-tetőn lévő házuk ugyanis leégett.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában