Helyi közélet

2010.02.08. 15:58

Miskolci világsiker az űrben

<p>Miskolc – „Ezt a projektet Európának köszönhetjük” – mondta Bárczy Pál, a Miskolci Egyetem professzora, a sikeresen lezajlott miskolci űrkísérlet ( a FOCUS) gazdájának, az Admatis Kft-nek az ügyvezetője a hétfői sajtótájékoztatón.</p>

Amint arról többször beszámoltunk, az Admatis által megtervezett és elkészített habgenerátorral egyedülálló kísérlet zajlott vasárnap a Nemzetközi Űrállomáson. A habosításról készült rengeteg fénykép elemzése segíthet abban, hogy a földi körülmények között a mostaninál is tökéletesebb fémhabokat állítsanak elő. (A fémhab rengeteg jó tulajdonság „ötvözete”, ám kialakítása egyelőre erősen korlátok közé van szorítva.)

Káli Sándor, Miskolc polgármestere a sajtótájékoztatón hangsúlyozta: Külön öröm, hogy az Admatis (amelynek laboratóriuma az egyetemen kapott otthont) a Miskolci Egyetemből nőtt ki. Az egyetemi kötődést emelte ki dr. Patkó Gyula rektor is. (Az Admatis-csapat többsége ide járt iskolába.)

Bárczy Pál stratégiai fontosságúnak mondta, hogy az űrkísérlet eredményei Miskolcon hasznosuljanak.

SZG

Kapcsolódó cikkek:

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában