Helyi közélet

2010.02.16. 17:08

Büszke rongygólya a sarokban

<p>Miskolc - Lassan benépesül a miskolci városi kórház megújult szülészet-nőgyógyászati osztálya. – Szalóczi Katalin riportja február 16-án készült, a „nyitás” második napján...</p>

„Betti, most már megszülheted a gyereket, megnyílt a Semmelweisben a szülészet, olvastam az Észak-Magyarországban!” Ez a mondat tegnap reggel hangzott el, egy Miskolc közeli falu buszmegállójában. Az említett cikk e hétvégén született, ám akkor még javában tartott a költözés.

Egy család hatodik gyermeke volt az első, aki „felavatta” a szülészetet, másfél órával a hétfői „nyitás” utánszámolt be róla dr. Hardonyi András osztályvezető főorvos. Kedd délutánig az „úttörőt” további három újszülött követte.
Miközben a főorvos büszkén végigvezet a szülészeti traktuson, találkozunk egy vajúdófélben lévő kismamával és „papás kékbe” öltözött párjával. Tóthné Kovács Krisztina és Tóth Gábor első gyermeküket várják, papás szülésre készülnek.
– Eddig csak látogatóban voltam ezen az osztályon, közelebbről a vasgyári állapotokat ismertem. Örülök, hogy már itt szülhetek. Szép és kényelmes itt.

Gábornak nincs sok összehasonlítása, de mi tudjuk, hogy korábban szó sem volt papás öltözőről, számukra külön mosdóhelyiségről. A fiatal pár beinvitál az egyágyas (mindegyik az) szülőszobába, a fotó kedvéért Krisztina még a fittballon is elhelyezkedik. A szülésznő állítja, sok kismama szívesen használja. Épp jön egy fájás, mi továbbmegyünk.

A függönyön túl

A gyermekágyas részleg ablakainak függönyén barátságos maci és bohóc üdvözöl. Odabenn, a kétágyas kórteremben négyen pihennek, tejes nyugalomban: két kismama és a két újszülött.

Farkasné Licsák Orsolyának van összehasonlítási alapja, hiszen a kis Rozina harmadik gyermek a családban: két fiútestvér várja otthon.
– Ebben a kórházban szültem a két fiút is. Nem is lehet összehasonlítani azzal, amikor egymástól csak függönyös paravánnal voltak elválasztva a szülő nők, a mások kínlódását is végig kellett hallgatni, élni. A szoba is kényelmes, igényes, és nagyon nem mindegy, hogy tudunk-e pihenni – mondja Orsolya.

Külön zuhanyozó

A Gonda Katalin mellett szuszogó Horkai Szonja is elégedett. Ő másodikként érkezett.
– Először a megyeiben szültem, én is a többágyas, paravános szülőszobában. Nem jó emlékem van róla. Ez most, itt nagyon szép élmény volt. Igaz, nem tartott sokáig, alig fél órával korábban érkeztünk. Drukkoltunk, hogy ne az alatt a négy nap alatt érkezzen a kicsi, amíg tartott a költözés. De az is jobb, hogy nem a volt diósgyőriben kellett szülni, mert itt sokkal szebb minden. És az sem mellékes, hogy a szobához külön zuhanyozó tartozik.

Megkérdezzük, nem kapott-e kedvet egy harmadik szüléshez is.
– Hát, azért annyira nem, mindennek meg van a határa – válaszolja nevetve Katalin. Orsolya viszont úgy érzi: azzal, hogy két fia után egy kislánnyal bővült a család, sikerült feltenni a pontot az i-re.
Távozóban búcsúpillantást vetünk a szülészet sarkában gubbasztó rongygólyára. A főorvos elkapja a pillantást, s kiadja az ukázt: függesszék föl valahol a bejárati ajtónál, hogy mindenki észrevegye.

Vélemények:
Dr. Fenesi István szülész-nőgyógyász:
A mai első szülést én vezettem le, számomra nem volt nagy különbség. Azzal, hogy a szülőágyak egymától teljesen elszeparáltak, a szülésznőknek lett kicsit nehezebb a dolguk, többet kell mozogniuk. Bevallom, egyelőre tájékozódási gondokkal küszködöm, persze nem csak én. Néha meg-megállok egy pillanatra, hogy akkor merre is tovább: Hiszen a régi földszintből lett a mostani első emelet, az alagsorból a magas földszint és így tovább. De meg fogjuk szokni. A kubatúra már megvan, most már csak a műszerparkot kellene fejleszteni, elsősorban a műtőkben.

Dr. Hardonyi András osztályvezető főorvos:
Bevallom, elfáradtam a költözésben. De ügyesen, zökkenőmentesen sikerült megoldani. megnyugtató volt, hogy négy napon át a megyei kórház tehermentesített, olyan áron, hogy ez idő alatt náluk kétszeresére nőtt a betegforgalom. A tervező és a kivitelező még folyamatosan jelen vannak, ha bármilyen gond felmerülne, azonnal megoldják. De csak apróságok adódtak, inkább abból, hogy sok új technikai elemet építettek be, füstjezőt, tűzjelzőt, riasztót, amelyek működését el kell sajátítani. Most már mindenütt „teljes gőzzel” dolgozunk. Holnap már nekem is lesz műtétem.


Forrás: Észak-Magyarország

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában