Helyi közélet

2009.01.09. 15:18

Hét iskola szünetel a gáz miatt B.-A.-Z. megyében

<p>Miskolc - Az igazgatók maguk dönthettek a gázszünetről. Hét középiskola zár be két napra Borsod-Abaúj-Zemplén megyében.</p>

A közoktatási törvény alapján nem rendelhetnek el a megyei önkormányzatok rendkívüli iskolai szünetet, a törvény ugyanis ezt csak akkor teszi lehetővé, ha a megye területén a nevelési–oktatási intézmények működtetése nem lehetséges, írja közleményében a Kormányszóvivői Iroda arra reagálva, hogy csütörtökön Ódor Ferenc, a Megyei Önkormányzatok Szövetségének elnöke bejelentett: 18 megyében háromnapos tanítási szünetet kezdeményeznek hétfőtől a megyei fenntartású középiskolákban a gázhelyzet miatt.

A közlemény felhívja a figyelmet: a gázellátással kapcsolatos jelenlegi helyzetben azonban a tanítási szünet fel sem merülhet, ráadásul a gázfogyasztás csökkentésére ez azért sem jelent megoldást, mert az iskoláknak a szünet idején is gondoskodniuk kell a gyermekek felügyeletéről, vagyis ugyanúgy kell fűteni az épületeket.

Saját hatáskörben

Borsod–Abaúj–Zemplénben mégis lesznek megyei fenntartású középiskolák, melyek ugyan nem három napra, de kettőre (hétfő és kedd) bezárnak. Kovács János megyei főjegyző portálunknak elmondta: a szünet elrendelését megteheti az intézményvezető saját hatáskörben is rendkívüli indokkal. Ennek egyetlen feltétele van, hogy döntésével a fenntartó egyetértsen. Mivel Ódor Ferenc, a megyei közgyűlés elnöke a gázhelyzetre tekintettel támogatja a szünetet, az igazgatók maguk dönthettek, hogy bezárnak két napra vagy sem. A főjegyző hozzátette: a szünet nem csupán a gázról szól, hanem a kemény és hosszan tartó hideg miatt az intézmények fűtésrendszerének védelméről is. Ha hétvégén rendeződik a gázhelyzet, tanítás szünet akkor is lesz, az iskolák pedig szombati napokon pótolják majd be a két napot. A 15 megyei fenntartású középiskola közül 7 döntött úgy, hogy gázszünetet tart, egyet pedig nem tudott elérni a fenntartó.

Ahol szünet lesz
József Attila Gimnázium, Szakközépiskola, Ózd
Bolyai Farkas Szakképző Iskola, Ózd
Serényi Béla Gimnázium, Mezőgazdasági Szakközépiskola, Putnok
Váci Mihály Gimnázium, Szakközépiskola, Encs
Tokaji Mezőgazdasági Szakképző Iskola, Tokaj
Abaújszántó Mezőgazdasági szakképző Iskola, Abaújszántó
Szerencsi Szakképző Iskola, Szerencs

Kapcsolódó cikkek:

Hol nem lesz tanítás hétfőn? - itt a lista
Több önkormányzati fenntartású középiskolában nem lesz tanítás hétfőn, van, ahol háromnapos szünetet rendeltek el.




Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában