Helyi közélet

2008.12.15. 20:07

Nem önmagáért a sztrájkért

<p>Mi lehet a kimenetelük a jelenleg folyó sztrájkoknak? Van-e realitásuk a követeléseknek?</p>

A kérdéseinkkel megkeresett szakszervezeti vezetőt, az Egységes Közszolgálati Sztrájkbizottság elnökét, Varga Lászlót nehéz volt rábírnunk a válaszadásra.
– Azon túlmenően, hogy egyik szakszervezetnek a másik sztrájkjáról nem szerencsés véleményt mondani, elvi különbségek is vannak a közszolgálatban, illetve a versenyszférában dolgozók sztrájkja között. Az utóbbiban jól körülhatárolható, például a repülőtér esetében személyében is létező tulajdonossal és menedzsmenttel kell megegyezni, nem pedig az állammal. Minthogy a jelenleg sztrájkoló szakszervezetek egyike sem tagja a mi konföderációnknak, én is csak a média útján értesülök az eseményekről – ódzkodott a szakszervezeti vezető.

Törvényes lehetőség

– Egy biztos: aki sztrájkol, senki sem magáért a sztrájkért teszi, hanem azért, mert valamit elfogadhatatlannak tart, amit a tulajdonos, a munkáltató, az állam kínál számára – fogalmazott Varga László. Ha a követeléseknek nincs eredményük, nem lehetetlen, hogy elhúzódik a munkabeszüntetés. Ez minden polgári demokratikus államban törvényes lehetőség, függetlenül a közvéleménytől. A volt tizenötöknél ez az érdekérvényesítésnek általánosan elfogadott formája. Például Franciaországban már nemigen elégedetlenkednek amiatt, hogy sztrájk van, s ez kellemetlenséggel jár.

Káosz van

Kovács Ferenc, immár mint a Liga Szakszervezet észak-magyarországi régiós érdekvédelmi szaktanácsadója (korábban a VDSzSz B.-A.-Z. megyei) elnöke mondott véleményt:

– A reptéri és a vasutassztrájk egyaránt jogszerű, nem véletlenül tárgyalnak a vasutasok a repülőkkel a nyomásgyakorlás fokozásáról. Felháborítónak tartom mindkét cég menedzsmentjének hozzáállásást és megnyilatkozásait: a sztrájk jogszerűtlenségére vonatkozó kijelentéseik a közvélemény megtévesztését szolgálják. A kimenetelét nem látom a munkabeszüntetésnek, minden attól függ, hogy a menedzsmentben megvan-e megállapodási készség. Az eddigi hozzáállásuk Európa jobbik részében egyszerűen elképzelhetetlen volna, hiszen a sztrájktörvény kimondja, hogy a sztrájk alatt egyeztetni kell. A mostani munkabeszüntetést az eddigi legkeményebbnek tartom, s bizony elhúzódhat. De a káosz okozója a másik fél.

Tilosba nyúltunk

Szerettük volna megszólaltatni dr. Herczog László szakállamtitkárt is, mint aki mediátor szerepet töltött már be az egyeztetések során. Azonban a minisztérium sajtóosztálya sajnálattal elutasította kérésünket, arra hivatkozva, hogy a mediátornak tilos nyilatkoznia egy folyamatban lévő tárgyalásról, következésképp sem a követelések jogosságáról, sem a megegyezés lehetőségeiről nem nyilatkozhat. Továbbá maga a minisztérium sem formálhat véleményt a sztrájkolók követeléseiről, a lehetséges kimenetelekről és annak hatásairól.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában